Lišák Orbán: 50 miliard eur Ukrajině? Vymyslel kšeft s EU

10.01.2024 14:47

Maďarsko zvažuje, že přestane blokovat finanční pomoc Ukrajině v hodnotě 50 miliard eur, kterou v prosinci vetovalo. Podmínkou je prý ale postupné vyplácení finanční pomoci, přičemž každý rok by se všechny státy bloku musely na pokračování finanční pomoci jednomyslně shodnout. Podle kritiků si tím chce premiér Viktor Orbán vynutit každoroční ústupky unie vůči Maďarsku pod hrozbou, že jinak pokračování finanční pomoci neschválí.

Lišák Orbán: 50 miliard eur Ukrajině? Vymyslel kšeft s EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko v prosinci vetovalo jako jediný stát finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur, které měly držet rozpočet Kyjeva do roku 2027. Po vetu na summitu ostatní vlády na Orbána naléhaly, aby ustoupil, zejména proto, že v sázce je i americká finanční podpora Ukrajině. Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová uvedla, že dosažení dohody, která vyžaduje podporu všech vlád EU, je „prvořadou prioritou“.

Minulý týden podle informací bruselského deníku Politico Maďarsko předložilo kompromisní nabídku na zasedání rozpočtových úředníků EU 27. Podle tří diplomatů EU Budapešť signalizovala, že by mohla financování schválit, pokud by každoročně musely všechny státy bloku finanční injekci jednomyslně potvrdit.  

„O rozpočtové otázce jednali někteří vedoucí představitelé EU a Orbán také na pátečním vzpomínkovém setkání bývalého předsedy komise Jacquese Delorse v Paříži,“ uvedl jeden z diplomatů EU.

Z praktického hlediska by maďarský návrh dal Orbánovi pravomoc každoročně blokovat financování Ukrajiny ze strany EU – nebo si vynutit ústupky ze strany Bruselu za zrušení svého veta. Tímto způsobem už Orbán na konci roku dosáhl odblokování přibližně 10 miliard eur pro Maďarsko, které byly zmrazeny kvůli porušování zásad právního státu.

Podle diplomata obeznámeného s průběhem pátečního jednání Maďarsko navrhlo, aby EU každoročně poskytovala Ukrajině 12,5 miliardy eur ve formě grantů a půjček. Podle původního návrhu komise se 50 miliard eur skládalo ze 17 miliard eur v grantech a 33 miliard eur v mimorozpočtových půjčkách do roku 2027.

Diplomaté z několika hlavních měst EU se vyslovili proti tomuto plánu s tím, že řešení z roku na rok by Ukrajině odepřelo dostatečnou předvídatelnost. „VFR (sedmiletý rozpočet EU) je víceletý rámec, nemůžeme to dělat z roku na rok,“ uvedl jeden z úředníků EU. O plánu budou velvyslanci EU jednat příští týden.

Cílem je dohoda, na základě které Maďarsko zruší své veto finanční pomoci Ukrajině. Pokud se tak nestane, připravuje prý exekutiva EU záložní plán, jak překonat neústupnost Budapešti a pokračovat v přísunu peněz na Ukrajinu bez příspěvku Maďarska, což maďarská strana vítá.

„Maďarsko vítá skutečnost, že Evropská komise dosahuje dobrého pokroku při vypracovávání plánu B, který předpokládá, že financování Ukrajiny by mělo být zajištěno z prostředků mimo rozpočet EU. To, co oni považují za plán B, bylo pro Maďarsko plánem A,“ uvedl maďarský diplomat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Finanční pomoc Ukrajině, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarle , 10.01.2024 15:51:24
je jízdou na mrtvém koni.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…