Lovec dezinformátorů v akci: S lahváčem v ruce se smějí utrpení lidí na Ukrajině. Lidský hnůj. Politici SPD, KSČM...

19.04.2022 22:14

Mezi nejhlasitější dezinformátory v Česku patří kromě „dezinformačních webů“ proruští aktivisté, kteří po covidové odbočce přešli na aktuální téma, kterým je válka na Ukrajině. Řadí se k nim i politici z SPD a KSČM, také prezident Miloš Zeman je pátá kolona Ruska, říká v pořadu Prostor X analytik Centra pro politiku a společnost Roman Máca, který se dezinformacím a dezinformátorům dlouhodobě věnuje.

Lovec dezinformátorů v akci: S lahváčem v ruce se smějí utrpení lidí na Ukrajině. Lidský hnůj. Politici SPD, KSČM...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Máca

Tito aktivisté podle Máci působí hlavně v prostoru sociálních sítí, kde papouškují ruskou válečnou propagandu: „Snaží se o šíření dezinformací a nenávisti vůči válečným uprchlíkům a snaží se zakrývat ty ruské válečné zločiny s tím, že se to nestalo, že mrtvoly jsou najatí herci nebo oběti jsou dílem Ukrajinců.

Hodně se to přetavilo z těch zablokovaných dezinformačních webů do podoby aktivistů nebo ‚nezávislých novinářů‘, kteří vysílají na sociálních sítích a kteří potají pracují pro televizi ruské armády,“ dodává expert na dezinformace.

Původní zdroj ZDE.

Řada takových profilů se podle něj na sociálních sítích tváří jako běžní Češi. „Jejich profily většinou vznikly celkem nedávno. Komunikují ale profesionálně, to z toho čiší, využívají jazyk marketingové komunikace. Takový profil vyloženě chrlí od rána do večera, to nedělá obyčejný člověk z lidu,“ vysvětluje Máca, jak rozpoznat nejlépe proruské dezinformátory.

Prorusky podle Máci smýšlejí v Česku čtyři procenta lidí, až patnáct procent je ochotných šířit dál ruskou válečnou propagandu. Čtvrtina Čechů věří alternativním a dezinformačním médiím víc než těm tradičním.

Měli bychom se podle Máci na problém dezinformací začít dívat z bezpečnostního hlediska. „Třeba pokud někdo opravdu vypouští dezinformace vyvolávající násilné převraty a teroristické útoky... Když se podíváme třeba na procesy s těmi Čechy bojujícími na Donbasu na straně tzv. separatistů a na jejich výpovědi u soudu, tak papouškují, co zaznívá na dezinformačních webech, jako je spiknutí globalistů, že nás Rusko jediné zachrání a že Ukrajinci jsou fašisté. To má opravdu bezpečnostní rozměr,“ upozornil.

„Ti aktivisté si dělají z té lži byznys a ohrožují lidi, jako když jim sypali do hlav, že ve vakcínách jsou nanočipy a že covid není. Takové záležitosti naši společnost ovlivňují. Neměli bychom sedět s rukama v klíně a uchlácholit se tím, že je to jen jako nějaký názor,“ dodal Máca.

Stejně tak ho štvou lidé, kteří se smějí utrpení na Ukrajině a navážejí se do novinářů. „Pokud někdo oslavuje vraždění civilistů a dětí a s lahváčem nadává novinářům, jiné označení (než lidský hnůj) si nezaslouží,“ komentuje Roman Máca reakce lidí, kteří se na sociálních sítích vysmívají utrpení na Ukrajině. „To je na úrovni schvalování holokaustu,“ konstatuje Máca.

„Jsou tu prostě lidé, kteří fungují jako pátá kolona Ruska. Jsou to jednotliví politici ze strany SPD, KSČM, z těch ‚vlasteneckých stran‘, kterých je celá řada, často se u nich dá dohledat, že byli podporováni právě Ruskou federací,“ uvedl.

Zařadil by mezi ně i prezidenta Miloše Zemana: „Prezident Zeman, to je stálice ruské propagandy a prosazování ruského vlivu u nás. Jeho výroky před invazí o Ukrajině, že tam žádná ruská armáda není a je třeba zrušit protiruské sankce, že Krym je hotová věc, jeho lobbování za Sputnik a Rosatom,“ připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …