Lubomír Zaorálek píše o Venezuele: Vyhrožování Madurovi Guantánamem nikam nevede, pane poradče Boltone

09.02.2019 19:30

Exministr zahraničních věcí za ČSSD Lubomír Zaorálek se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz rozepsal o situaci ve Venezuele.

Lubomír Zaorálek píše o Venezuele: Vyhrožování Madurovi Guantánamem nikam nevede, pane poradče Boltone
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek si všímá vzkazů, které do Venezuely směřují. Například ze strany Johna Boltona, poradce pro národní bezpečnost USA, zaznělo, že Nicolás Maduro má dva týdny, jinak skončí na Guantánamu.

„Ano, Maduro uvrhl Venezuelu do strádání a rozkladu. Stojí proti němu 90 % obyvatel. Ale je něco, čeho se Venezuelané obávají ještě víc než samotného Madura, a to je zahraniční vojenské intervence. Mají s nimi z minulosti velmi pokořující zkušenosti. Dnes je navíc děsí, že by mohli skončit rozdupáni slony cizích armád jako Sýrie nebo Libye,“ poznamenal Zaorálek a rozhovořil se o Donaldu Trumpovi.  

„Do celé Latinské Ameriky Donald Trump vůbec ještě ani nezavítal. Maximálně tam za sebe poslal víceprezidenta Mika Pence. A co víc. Dovolil, aby politika vůči Kubě a Venezuele byla svěřena těm největším jestřábům v jeho administrativě Johnu Boltonovi a speciálnímu vyslanci pro Venezuelu Elliotu Abramsovi. V těchto otázkách se tak Trump sbližuje s nejtvrdším jádrem republikánských konzervativců, kteří místo dialogu a vyjednávání prosazují politiku změny režimů,“ dodal. 

Původní text ZDE.

„Mám podezření, že lidé jako Bolton v dění kolem Venezuely daleko víc škodí, než prospívají. Odpuzují svou špatnou pověstí a nenávistnými tweety. Je jasné, že Madurův pád se měl v jejich představách udát velmi rychle,“ dodal Zaorálek se slovy, že Boltonovo přání je věc jedna, a realita druhá. 

„Sice jsme pomohli ve Venezuele vyhlásit nového prezidenta, ale ten starý odmítá odejít a má na své straně zhruba dva tisíce generálů. Řada z nich je zřejmě namočena v narkobyznysu, takže na ně žádné sliby amnestie nezaberou. Místo rychlého řešení jsme zabředli do močálu. Hrozí, že útrapy obyvatelstva se ještě zvýší. Poroste migrace, politická polarizace a radikalizace,“ napsal Zaorálek s tím, že on sám nevěří mužům kolem Donalda Trumpa, jako je například Bolton, že jsou schopni domýšlet důsledky svých činů. „Venezuela ale není boxerský ring, do kterého máme pustit boxery, aby to zválcovali silou. Tihle boxeři jsou nám tam dnes na nic,“ uzavřel.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…