Luboš Palata opět referuje z Atén. Řekové dělají vše pro turisty. A ti se zde cítí jako v ráji

01.07.2015 10:51

Stejně jako včera, tak i dnes přináší Mladá fronta Dnes reportáž svého zvláštního zpravodaje v Aténách. Tentokrát se novinář Luboš Palata zaměřil na to, jaké to je být v řeckém hlavním městě turistou. Situaci ilustruje na příhodě, které byl svědkem v prodejně Nového muzea Akropole.

Luboš Palata opět referuje z Atén. Řekové dělají vše pro turisty. A ti se zde cítí jako v ráji
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Nemáte prosím drobné?“ ptala se prodavačka postaršího francouzského páru, který chtěl knihu za 24 eur zaplatit stoeurovou bankovkou. V pokladně jí totiž začínaly docházet pěti a desetieurové bankovky. Nabídla zákazníkům, že mohou zaplatit kartou. Manželský pár nakonec zaplatil dvaceti a pětieurovou bankovkou. Vrácené euro odmítl se slovy, že je to na pomoc Řecku z krize.

Takových scén je prý kolem aténské Akropole, kam přes finanční krizi a hrozbu řeckého bankrotu míří i teď davy turistů, k vidění mnoho. Podle Palaty zde funguje zvláštní solidarita. Řekové se ze všech sil snaží, aby turistům, jednomu z hlavních zdrojů obživy, svými problémy se zavřenými bankami a bankomaty nezkomplikovali dovolenou. A turisté zase dávají Řekům najevo své sympatie a nežádají zpátky drobné.

Význam turistického ruchu pro řecké hospodářství Palatovi vysvětlila manažerka stavební společnosti Niki Vatopoulousová: „Nemáme nic jiného než turistiku. Skoro nic se tu nevyrábí, téměř nic nevyvážíme, stavebnictví běží díky výstavbě hotelů... Kdyby ještě nepřijeli turisté, tak tu opravdu budeme po sezoně o chlebu a o vodě,“ uvedla.

Atentát v Tunisku možná přivede do Řecka další turisty

Loňská turistická sezona byla prý pro Řecko nejlepší za mnoho posledních let. Místní lidé doufají, že letošní by ji mohla napodobit. „Tunisanům nic špatného nepřeji, ale asi nám ten atentát pomůže a turistů bude možná ještě o dost víc než loni,“ dodala Vatopoulousová.

Heslem „vše pro turisty“ se prý v Řecku řídí všichni, od vlády Alexise Tsiprase přes obchodníky a hoteliéry až po policisty. Zřejmě to vychází. Palata cituje recepční rodinného hotelu Domus v centru Atén, která říká, že mají úplně plno, a to turistů z celého světa.

Ceny jsou poloviční oproti době před pěti lety, kdy jsem tu byl s rodiči. Metro zadarmo. Jídlo, pivo, víno za pár eur. A nikdo se na vás nemračí, i když by možná mohl, ale všichni se na vás usmívají,“ cituje Palata španělského studenta Miguela, který si svůj pobyt v Řecku evidentě užívá, neboť vzápětí dodal: „Jaká krize? To je ráj.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…