Lustrace tu dávno neměly být. Staré struktury už nás neohrožují, tvrdí analytička

27.11.2013 14:39

Historička a politická analytička Veronika Sušová – Salminen považuje lustrace za účelové a pokrytecké. V současné době stát ohrožují spíše kmotři. Přesto by účelové zrušení lustrací s ohledem k Andreji Babišovi popřelo celý princip lustrací po roce 1991.

Lustrace tu dávno neměly být. Staré struktury už nás neohrožují, tvrdí analytička
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš při besedě s občany v ostravském Domu kultury

Otázka o platnosti lustrací je logická. Lidé by se ale neměli nechat zmýlit tím, že by nový zájem o ně mohl kvalitativně posunout českou polistopadovou demokracii.

Lustrace měly politiku a společnost očistit od starých struktur

Lustrace vždy měly silnou morální a hodnotovou dimenzi, sloužily k očistě české politiky a společnosti od „starého režimu a struktur“. Povážlivě na okraji ale zůstaly otázky, zda je správné spoléhat se na archivy represivních orgánů tehdejšího nedemokratického státu a zda jsou seznamy StB úplné vzhledem k náhlým skartacím po listopadu 89.

Celý článek ZDE

Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, je příkladem slepého místa lustračních zákonů. Zamezovaly přístupu k některým politickým a vyšším manažersko-administrativním postům ve státě, ale netýkaly se oblasti hospodářských aktivit a soukromého podnikání.

Spojenci špiček minulého režimu měli informační i faktický kapitál pro transformaci a privatizaci

Lidé jako Babiš si mohli budovat ekonomickou základnu. Mohli se realizovat v podnikatelské a ekonomické oblasti, která byla ideologicky postavená do pozice „kostry“ nového režimu. Přitom takoví lidé, kteří byli spojeni se špičkami minulého režimu, měli informační i faktický kapitál potřebný pro transformaci a privatizaci v době přechodu od socialismu k tržnímu hospodářství.

Lustrace ale sloužily i jako součást morálně zabarvené veřejné debaty, v níž jsou dodnes mnozí lidé lustrování a nálepkováni. Kádrovací mentalita je bohužel odrazem stejné praxe, od které se odvrací a kterou kritizuje.

Pokud se zruší lustrace kvůli Babišovi, popře to celý jejich princip po roce 1991

Nyní se diskuse o lustracích posouvá k jejich zbytečnosti v souvislosti s Babišovým volebním úspěchem, nikoli k tomu, zda nějakým způsobem posílily českou demokracii a napomohly vyrovnání s minulostí.

Problémem je, že ad hoc zrušení lustrací s ohledem k Babišovi popře celý princip lustrací po roce 1991. Zvlášť pokud se skutečně prokáže jeho spolupráce s StB.

Česká společnost je dnes jinde než před několika lety. Babiš nepředstavuje bezpečnostní ohrožení, spíš podkopává morální profil polistopadové demokracie. Lustrace v současné podobě tu už dávno neměly být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…