MF Dnes: Křičí se, ale s tím Trumpovým zákazem migrantům je to jinak

31.01.2017 9:40

Redaktor MF Dnes Milan Vodička podrobil analýze současné chování amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Leccos je jinak, než jak se to líčí,“ podotkl.

MF Dnes: Křičí se, ale s tím Trumpovým zákazem migrantům je to jinak
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

První týden prezidenta Donalda Trumpa ukázal podle Vodičky dvě zásadní věci. „Zaprvé: Trumpa sice média umějí nařknout ze všeho možného od fobie z chůze po schodišti bez zábradlí až po duševní chorobu, ale nemůžou ho obvinit, že by neplnil volební sliby. Zadruhé: Je takřka nemožné dozvědět se, co se v Americe děje. Dříve to byla docela přehledná země, teď informace odtamtud připomínají zprávy o fotbalovém zápase, kdy podle jedněch zvítězili modří 4:1, podle druhých červení 0:3,“ zkonstatoval Vodička.

Jako příklad pak uvádí poslední Trumpovo nařízení ohledně zákazu vstupu migrantů do země. Všímá si příběhů lidí, demonstrantů, podle Vodičky zavládla hysterie, pro kterou nejsou vidět fakta. 

„A některá z nich jsou opravdu nepříznivá pro Trumpa. Je zřejmé, že střelil od boku – vydal příkaz, ale nemyslel na detaily. A tak většina z těch, kteří měli být dopředu informováni, nemohla vznést dotazy na tisíc podrobností, jež jsou hluboko pod rozlišovacími schopnostmi Bílého domu. Jenže nic nevěděli ministr pro vnitřní bezpečnost, ministr obrany a další, takže nic netušili ani úředníčci na letištích,“ zmiňuje Trumpovu chybu Vodička. Konstatuje, že docházelo k absurdním situacím, leckdy byli lidé již na letištích či ve vzduchu. „Kdyby Bílý dům nevystřelil tak překotně, mohl nejdřív svůj krok omotat argumenty, čímž by vyrazil z ruky téměř všechny klacky kritikům,“ konstatuje.

Anketa

Který z okolních národů vám vadí?

68%
4%
hlasovalo: 15086 lidí

Zmiňuje však i Trumpovy plusy. „Trump neuzavírá Ameriku, jak se teď pohotově říká. Naopak chce po uplynutí moratoria čtyř měsíců přijímat ročně 50 tisíc uprchlíků, což je zhruba tolik, kolik byl Obamův průměr. Moratorium – po 90 dnů pozastavený vstup pro obyvatele Íránu, Iráku, Súdánu, Jemenu, Sýrie, Somálska a Libye plus po 120 dnů pozastavený vstup pro uprchlíky – má sloužit k vylepšení nedostatečných prověrek jednotlivých lidí. Pak se možnost vstupu obnoví,“ zmínil Vodička s tím, že seznam výše uvedených zemí je již dílem vlády Baracka Obamy, které Trump jen převzal.

„Pohotově se objevila i kritika, že moratorium jen naštve muslimy a nažene je Islámskému státu, a tak opatření, které mělo zvýšit bezpečnost USA, zvýší naopak ohrožení. Ale to je hodně diskutabilní: víme, že Evropa sice otevřela dveře, ale radikálové nezjihli, jen si z ní udělali snazší terč,“ dodává Vodička. Věc se podle něj stala politickým yperitem vypuštěným po větru proti Trumpovi. „Bez ohledu na to, jak se fakta opravdu mají. Je to jedno, protože nejde o pravdu: domácí politika v USA je dnes záležitostí víry, emocí a dlouhých nožů blýskajících se při vyřizování účtů,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…