Má šanci postoupit do sněmovny. ODS nestojí na Bémovi, říká

27.03.2012 15:28

ROZHOVOR Politik pražské ODS Jiří Janeček by v poslanecké lavici mohl nahradit Pavla Béma, pokud by ten rezignoval na svůj mandát. Janeček to zatím neřeší, ale pokud by se stal poslancem, rád by pracoval v sociálním výboru. Zatím nechtěl hodnotit výkony primátora Bohuslava Svobody, proti kterému kandidoval na předsedu pražské ODS.

Má šanci postoupit do sněmovny. ODS nestojí na Bémovi, říká
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jiří Janeček

Jak se díváte na aféru těch odposlechů? Odhalily odposlechy opravdu něco nekalého, nebo je to něčí hra a útok na Pavla Béma? Či je to útok na celou ODS?

Nejsem ani člen zpravodajské služby, ani policista. Rozhodně však odhalily základní problém, že je vůbec v naší demokratické společnosti možné, aby se k nim dostaly soukromé osoby a mohly je případně využít v politickém boji. ODS nestojí na jednom člověku, ani nepadá s jedním člověkem, a proto si myslím, že tyto úniky je třeba řádně vyšetřit, včetně obsahu nahrávek. Myslím, že z toho máme spíš mezinárodní ostudu.

Jaký je váš osobní názor na Pavla Béma jako politika a člověka?

Jako každý z nás, a to včetně politiků, má své pozitivní i negativní vlastnosti.

V případě, že by Pavel Bém mandát složil, měl byste se stát poslancem. Přijal byste tuto funkci?

Tento čas nenastal, Pavel Bém mandát nesložil a mně jej někdo nenabídl. Řeším vždy jen reálné situace.

Pokud byste se přesto poslancem stal, čemu byste se chtěl ve sněmovně věnovat? Přemýšlel jste již, v jaké byste byl rád výboru? Jistě jste již o tom přemýšlel, když jste kandidoval do sněmovny.

Když jsem kandidoval do sněmovny, zamýšlel jsem se, že by bylo dobré pracovat v sociálním výboru. Moje vize při kandidatuře do poslanecké sněmovny byla jednoznačně orientována na sociální oblast.

Kandidoval jste proti Bohuslavu Svobodovi na předsedu pražské ODS. Co byste mu nejvíce vytknul jako primátorovi a politikovi pražské ODS?

Je ještě příliš brzy na pochvaly a výtky, se svými hodnoceními ještě počkám. Primátora však podporuji.

Primátor Svoboda neskrývá ambice stát se místopředsedou celostátní ODS. Měla by ho pražská ODS v tomto podpořit, nebo vidíte někoho jiného z pražské ODS, kdo by mohl být lepším kandidátem na místopředsedu ODS?

Jistě se najdou i další kandidáti a máme ještě čas na svá hodnocení či výtky. Ale jistě je dobře, že tuto kandidaturu chce pan primátor zkusit. V této ambici jej podporuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…