Máchají Zemanova Nejedlého: Mluví prý do jmen velvyslanců

25.05.2021 8:54

Podnikatel Martin Nejedlý oficiálně nemá na Hradě žádnou funkci, ale říká se o něm, že jde o jednoho z klíčových mužů v okolí prezidenta Miloše Zemana. Na veřejnost teď unikly e-maily, které ukazují, že Nejedlý hraje v prezidentově družině důležitou roli. Ovlivňuje např. výběr budoucích českých diplomatů.

Máchají Zemanova Nejedlého: Mluví prý do jmen velvyslanců
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman přijal na Pražském hradě prezidenta Srbska Aleksandara Vučiće

Martin Nejedlý nemá s Hradem podepsanou žádnou oficiální smlouvu o poradenství poskytovaném prezidentu Zemanovi. Jejich spolupráce stojí na ústní dohodě. Navzdory tomu se ale zdá, že Nejedlého vliv je nemalý. Server Seznam Zprávy získal e-maily, které ukazují, že Nejedlý ovlivňuje výběr velvyslanců. Dokládají to dokumenty z e-mailu náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše (ČSSD).

Pavla Jaroše na Ministerstvo zahraničí ČR přivedl šéf ČSSD Jan Hamáček, když jen několik dní vedle Ministerstva vnitra řídil i Ministerstvo zahraničí.

„Martin (Nejedlý) tlačí do Ženevy Petra (Gajduška). Chci si to v souvislosti i s tvým e-mailem ujasnit napřed v baráku, ať před Martinem (Nejedlým) nevypadám jako idiot,“ napsal v druhé polovině března 2019 Pavel Jaroš českému velvyslanci v USA Hynku Kmoníčkovi.

V jejich společné komunikaci padlo i jméno bývalého ředitele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje.

„Po Rafajovi je stále jasnější, že Petra nutno dát do New Yorku, až tam skončí Chatardová. Kterou Martin stále miluje, takže na to není spěch,“ informoval český velvyslanec v USA Pavla Jaroše.

Pavel Jaroš platí za šedou eminenci ČSSD v Praze, která sice dlouho neměla s ministrem zahraničí nic společného, ale byl znám jako člověk, který má kontakty. A to i na Martina Nejedlého. Jan Hamáček si ho na Ministerstvo zahraničí možná přivedl oplátkou za podporu na dubnovém sjezdu ČSSD.

Gajdušek se o pár týdnů později skutečně stal velvyslancem a to při OSN v Ženevě.

Debata se vedla také o Anitě Grmelové, člence ČSSD, která působila na Ministerstvu zahraničí. Tu chtěl podle serveru dostat na některý z velvyslaneckých postů již zmíněný velvyslanec v USA Kmoníček.

„Teď je na tobě, abys odblokoval možná vůbec nezablokovaného Nejedlého a spol… Gajdůškovi pak za rok pomůžeme na hlavní kšeft do OSN a tím bude mít ČSSD celkově čtyři velvyslance. Tak kdy vyrazíš na Hrad?“ ptal se v březnu 2019 český velvyslanec v USA Pavla Jaroše.

Následovaly měsíce vyjednávání a nakonec Grmlová v březnu 2021 skončila na Ministerstvu zahraničí a začala se chystat na pozici velvyslankyně ve Švédsku.

Sama své jmenování velvyslankyní odmítla komentovat.

„Hrad je samozřejmě jedním z míst, které o tom rozhoduje. Šlo to mimo mě. Navíc věci, na které se ptáte, by měly být utajené, takové informace by takto neměly běhat a nemohu k tomu nic říct,“ uvedla Grmelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…