Madeleine Albrightová je šarmantní a úžasná dáma, napsal hejtman z USA. Hašek jel za inspirací do Ruska

20.11.2014 16:39

Jeden z českých hejtmanů se během cesty do Spojených států amerických setkal s někdejší ministryní zahraniční Madeleine Albrightovou a druhý naopak intenzivně pracuje na prohloubení spolupráce mezi Českem a Ruskem. Pardubický hejtman Martin Netolický dokonce Albrightovou pozval do Česka. Michal Hašek se naopak inspiruje v ruském Tatarstánu.

Madeleine Albrightová je šarmantní a úžasná dáma, napsal hejtman z USA. Hašek jel za inspirací do Ruska
Foto: red
Popisek: Hejtman Netolický a Madeleine Albrightová

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) je v rámci české delegace v USA, kde se mimo jiné zúčastnil odhalení busty Václava Havla v Kongresu. Později se setkal s někdejší ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a pozval ji do Česka.

„Šarmantní úžasná dáma s velkým respektem v USA a hlavně rodačka z našeho kraje. Pro mě rozhovor s ní byl skutečnou životní událostí. Paní Madeleine plánuje příští rok opět přijet do České republiky a navštívit Letohrad. Předběžně jsem ji pozval na oficiální setkání se samosprávou Pardubického kraje,“ napsal Netolický na svém facebookovém profilu ke společné fotografii s Albrightovou.

Naopak Netolického kolega, jihomoravský hejtman Michal Hašek se nedávno vrátil z Ruska. Konkrétně byl na návštěvě v Tatarstánu, což je republika Ruské federace nacházející se na soutoku řek Volha a Kama.

Spolupráce mezi Jihomoravským krajem a Tatarstánem je v letošním roce velmi intenzivní. Na jaře byl v Brně na návštěvě prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov, na začátku listopadu byl naopak v Tatarstánu Hašek spolu s ministrem průmyslu Mládkem a nyní se do Brna vydal tatarstánský vicepremiér Ravil Zaripov. Následně pak Jihomoravský kraj vydal tiskovou zprávu s tím, že Haškův kraj bude v Tatarstánu pracovat na poli elektronizace veřejné správy.

„Spolupráce mezi Tatarstánem a Jihomoravským krajem je dnes nejdynamičtější spoluprací mezi regionem České republiky a některou částí Ruské federace. Letos v září jsme podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci. Na jejím základě už existují podepsané smlouvy a memoranda za sto milionů euro. Jedná se o oblast strojírenství nebo spolupráci vysokých škol. V Kazani jsme otevřeli nový lektorát ruského jazyka. Příští týden se uskuteční v Praze společná schůzka ministrů školství, průmyslu a obchodu, Hospodářské komory a mne jako předsedy Asociace krajů, na které chceme koordinovat vzájemnou výměnu v oblasti vědy, výzkumu a inovací,“ řekl k tomu hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…