Madrid, Londýn, Paříž. Za všemi teroristickými útoky byli vnuci původních přistěhovalců. Zábrany na hranicích Schengenu těžko pomohou, tvrdí expert na terorismus

24.11.2015 16:06

Teroristické útoky, které v poslední době zasáhly Francii, jsou způsobeny válečnými konflikty v jiných částech světa. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV na to upozornil specialista na bezpečnost a terorismus z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler.

Madrid, Londýn, Paříž. Za všemi teroristickými útoky byli vnuci původních přistěhovalců. Zábrany na hranicích Schengenu těžko pomohou, tvrdí expert na terorismus
Foto: ČT
Popisek: Jan Eichler

„Tady už byly teroristické útoky v roce 2004 na Madrid a o rok později v Londýně. V obou případech to byla pomsta za aktivní účast těchto dvou zemí, Španělska a Velké Británie, na svržení Saddáma Husajna a na následující okupaci Iráku,“ uvedl Eichler.

Na otázku, zda bude nutná pozemní operace proti Islámskému státu, řekl, že se do toho nikomu nechce, protože existuje strach, že by pak nastalo to samé, co v Iráku nebo v Afghánistánu. „Totiž že by spojenci byli zataženi do vleklého asymetrického konfliktu, kdy by vojáci byli zabíjeni zákeřně zezadu, během spánku, zabíjeli by je podřízení, kterým dávají výcvik, a podobně,“ vysvětlil Eichler.

  • Celé video je ZDE

Podle něj je problém to, že teroristické útoky v Evropě nejčastěji páchají ti, kteří se v daných evropských zemích již narodili. Tak tomu bylo jak ve Španělsku a Británii, tak i nyní ve Francii. „Byli to vnukové původních přistěhovalců. A před nimi těžko pomůže nějaká zábrana,“ podotkl Eichler v reakci na úvahy o možném zpřísnění ochrany hranic schengenského prostoru.

Bojovníci se mohou zamíchat mezi uprchlíky

Připustil, že pro řadu z těch, kteří bojovali v Sýrii, se nyní tamní půda mohla stát horkou, a tak není vyloučeno, že se mohou zamíchat mezi uprchlíky a v klidu se bez problémů dostat zpátky do západní Evropy, která je dnes prvořadým terčem jejich zájmu. „A v rámci západní Evropy na prvním místě je to bohužel Francie,“ podotkl Eichler.

Moderátorka Daniela Drtinová připomněla, že podle politologa Jaquese Rupnika jde o to vyvolat v zemích EU občanskou válku. „Je to bezesporu cíl, vyvolat násilí. Atentátníky byli lidé, kteří předtím byli několikrát ve vězení,“ upozornil Eichler s tím, že ve vězení je „spousta samozvaných imámů, kteří vězňům vymývají mozky“.

Drtinová se pak Eichlera zeptala, proč tedy západní státy umožňovaly působit imámům v muslimské menšině. „Na to byli dlouhodobě upozorňováni, že to je velké nebezpečí. Postupně tam začali nasazovat jakési kontroly do mešit, ale až teď přistupují k tomu, že budou vykazovat ze země ty nejradikálnější, nejnenávistnější samozvané imámy a muftí,“ objasnil Eichler.

I výroky, že každý terorista je muslim, se mohou stát záminkou k útoku

České diváky může poněkud uklidnit jeho prohlášení, že „česká muslimská entita je úplně jiná než ta ve Francii, kde na muslimy už připadá 8 nebo 9 % obyvatelstva“. „Ale co je zajímavé, připadá na ně 70 % lidí ve vězeních. U nás takové problémy nemáme. U nás jsou to byznysmeni, lidé, kteří rozvíjejí své obchody, nežijí někde na okraji,“ uvedl s tím, že pokud by naší zemi hrozilo nějaké riziko, nelze ho přesto vyloučit.

Američané a Francouzi prý upozorňovali na to, že terčem útoku se může stát každá země, která měla svůj provinční rekonstrukční tým v Afghánistánu. „To může být záminka. A to byla ČR také. Dále tady máme přeborníky, kteří říkají, že muslimové by byli dobří tak k rozemletí do masokostní moučky. Máme tady výroky, že každý muslim není terorista, ale že každý terorista je muslim. Měli jsme tu výroky, které srovnávaly Jásira Arafata s Adolfem Hitlerem. Měli jsme tu výroky, aby každý muž vzal pušku a šel proti islamistům. Toto vše jsou závažné věci, které by se mohly stát záminkou k teroristickým úderům,“ varoval Eichler.

Útoky by nicméně nečekal od zdejší muslimské komunity, ale spíše od těch, kteří budou Českou republikou projíždět. Nebo to budou ti, jež už v západní Evropě vyrostli. „Ti by se mohli sem infiltrovat a něco takového provést,“ upozornil.

Riziko útoku v ČR je prý 5 až 10 %

Pokusil se také předpovědět pravděpodobnost takového útoku v naší zemi: „Jetliže je riziko teroristického útoku nyní pro Francii stoprocentní, tak pro ČR jen pěti- až desetiprocentní,“ uvedl.

Aby se migrační vlna do Evropy zastavila, bude nutné nejprve porazit Islámský stát. „Ale pak bude nutnost investovat obrovské miliardy do poválečné obnovy Iráku i Sýrie. Aby se ti lidé měli kam vracet,“ vysvětlil.

V závěru vyjádřil přání, že se nakonec rozkol mezi Západem a Ruskem podaří překonat. Třeba prý nakonec přijdou noví Reaganové a možná i nový „Gorby“ a najdou společný jazyk podobně, jako jej našli v 80. letech 20. století bývalý prezident USA Ronald Reagan a bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…