Majitel CK Vítkovice: Cestovní ruch se kvůli ministerstvu topí v bahně podvodů

01.10.2012 17:01

JINÝMA OČIMA Sepsal několik novel děravého zákona o podnikání v cestovním ruchu a nic. Na Ministerstvu pro místní rozvoj zůstávají klidní. Cestovní ruch v Česku od roku 1992 nikdo neřídí, cestovky krachují a některým klientům zbudou jen oči pro pláč. Systém proto spadl do bahna podvodného podnikání, říká dnes zakladatel CK Vítkovice Tours Zdeněk Honek.

Majitel CK Vítkovice: Cestovní ruch se kvůli ministerstvu topí v bahně podvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Turisté v Praze

„Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelu zákona, která řeší jen zvýšení povinností pojišťoven, což automaticky prodraží zájezdy a dovolené. Navíc ministerstvo nechce zavést jasnou dikci, kterou nařizuje směrnice Evropské unie, tedy záruku pro případ platební neschopnosti, a nadále preferuje termín úpadek, což zavedlo celý systém podle současného zákona do mlhy a bahna podvodů,“ zlobí se odborník v oblasti cestovního ruchu Zdeněk Honek. Přestože na díry v zákoně již léta poukazuje, neděje se vůbec nic.

Cestovky tají údaje

ParlamentnímListům.cz zaslal Honek doklady, podle nichž sedmdesát procent cestovních kanceláří, které mají sjednané pojištění pro případ svého úpadku, nezveřejňuje své hospodářské výsledky, takže o jejich financích není přehled. A to umožňuje na poli cestovního ruchu absolutní anarchii. V roce 2010 a 2011 navíc prý bylo zaregistrováno spousty nových cestovek, o nichž není už vůbec žádný přehled.

A proto navrhuje celkem jednoduché řešení, které vyčistí trh od lidí, kteří účelově zakládají cestovní kanceláře s cílem krachnout a dále od těch, kteří se neustále podpojišťují. Naštvaný Honek se s tím obrátil dokonce už i na Poslaneckou sněmovnu. Radí, aby bylo cestovkám ke dni veřejné prezentace produktu předepsáno, že by měly složit u svého finančního ústavu technickou rezervu ve výši minimálně dva až šest milionů korun. Z těchto peněz by byly v případě úpadku cestovky kryty vůči zákazníkům ty náklady, které nepokrylo jejich povinné pojištění. Až na základě potvrzení o uložení této částky by cestovní kancelář dostala od Ministerstva pro místní rozvoj roční licenci. Ta by doplnila živnostenské oprávnění a koncesi.

Cestovní ruch bez řízení

Podle Honka od roku 1992 v zemi nikdo centrálně neřídí cestovní ruch, a proto dochází k mnoha podvodům a tragédiím. Vinu na současném stavu podle něj nese jednoznačně Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), protože od roku 2002 připravuje novelu zákona, ale pořád nic. Osobně byl u přípravy hned několika novel, ale ani jedna ze sedmnácti variant se nedostala do Poslanecké sněmovny. „Hlavní vliv na to, aby novela nespatřila světlo světa, měla lobby. Dokonce jsem byl svědkem toho, že na jednání Legislativní rady vlády předložilo  MMR falešné doklady o vypořádání připomínek k návrhu novely,“ doplnil.

„Ve všech zemích, kterým záleží na pořádku v turistice, mají buď ministerstvo turistiky, nebo alespoň státního tajemníka pro turistiku. Turistika jsou pro stát totiž čisté peníze, o které se ale někdo musí starat. Toto u nás ale přes dvacet let nefunguje,“ dodal s tím, že pokud se má situace rychle zlepšit, měli by sami poslanci a senátoři podat návrh na doplnění stávajícího zákona o podnikání v cestovním ruchu a MMR by následně konečně mělo připravit kvalitní novelu.

Obrana z ministerstva

„Pojišťovna však má již nyní ze zákona stanoveny pravomoci, které umožňují kontrolovat rozsah podnikatelského záměru a hospodaření cestovní kanceláře tak, aby v rámci pojistné smlouvy eliminovala veškerá rizika, která by mohla poškodit zákazníka. Pojišťovna by v rámci stávající platné legislativy v žádném případě neměla přenášet své závazky na klienty,“ sdělil již dříve zástupce ředitele odboru komunikace MMR Marek Ženkl s tím, že pracovní verze novely je už před dokončením. Většina pojišťoven ale s takovým stanoviskem nesouhlasí.

Podle Honka současný stav poškozuje seriózní a plně pojištěné cestovní kanceláře, protože občané přestávají celému systému věřit. Navíc existuje nebezpečí, že pojišťovny zvýší pojistky a doplatí na to výletníci a turisté, kteří budou muset vydat za zájezdy ještě více. Ostatně Zdeněk Honek pracoval dlouhá léta jako předseda legislativní komise Asociace cestovních kanceláří ČR a společně s MMR od roku 2000 do roku 2005 spoluvytvářel sedmnáct návrhů novely zákona. Odborník nyní žije v Chorvatsku, odkud se snaží neustále bojovat za zájmy turistů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…