Majitelé solárních elektráren jen čerpají dotace, míní ministr Kuba

25.02.2013 16:06

Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů dlouhodobě zatížila ekonomiku. Myslí si to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Majitelé solárních elektráren jen čerpají dotace, míní ministr Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Kuba prohlásil, že zákon o podpoře obnovitelných zdrojů neměl být nikdy přijat. Dnešní majitelé solárních elektráren prý jenom čerpají peníze z veřejných zdrojů. Masivní dotace navíc podporují korupční prostředí.

Špatný byl především zákon o podpoře solárního byznysu

Kvůli výkupním cenám elektřiny ze solárních elektráren podala šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková trestní oznámení na bývalé vedení úřadu. Kuba ale míní, že špatně byl nastaven samotný zákon.

Stát se v něm zavázal k masivní podpoře technologií, které nejsou dostatečně tržně rozvinuty. Došlo tedy k dlouhodobému zatížení ekonomiky.

Masivní dotace přímo navádí ke zneužití

Navíc takové masivní dotace přímo navádí k zneužití. „A může tak dojít k tomu, že prováděcí položky, včetně cen, se dostanou pod tlak lobbistických skupin, které v tom vidí možnost vytáhnout veřejné finance do svých kapes,“ řekl Kuba v rozhovoru pro HN.

Kuba chce, aby trestní oznámení bylo řádně prošetřeno a aby se minimalizovaly náklady na tyto zdroje. Pokud se prokáže pochybení některých lidí, musí dojít k jejich potrestání.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…