Majitelka Luční boudy a advokátka: Demonstrace na Staromáku vypadala v ČT agresivněji než byla. Byla jsem tam!

11.01.2021 19:55

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla Klára Sovová, advokátka a majitelka krkonošské Luční boudy. Provozovatelé horských hotelů a ubytovacích zařízení se ohrazují proti vládním nařízením, která je podle jejich názoru zbytečně omezují. Pokud by se horské boudy nyní otevřely pro zákazníky, jak by se přitom zajistilo nešíření nákazy? V čem jsou na tom horské boudy jinak než hotelová zařízení všude jinde?

Majitelka Luční boudy a advokátka: Demonstrace na Staromáku vypadala v ČT agresivněji než byla. Byla jsem tam!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Testování na onemocnění COVID-19

Sovová je mimo jiné také signatářkou petice Neničte hotely a hospody. Podle jejích slov je na ní nyní více než 900 podpisů signatářů. „Máme petiční místo na Luční boudě, zároveň i petice Otevřeme Česko,“ uvedla Sovová, která podle svých slov hodně komunikuje se zástupcem iniciativy Chcípl PES Janečkem. „Měli bychom se dát dohromady pod jednu výzvu a nějak aktivně zkusit zatlačit na vládu, aby těm hospodám dala nějaké kompenzace. A to si myslím, že jde jedině za předpokladu, že se všichni spojíme. Připojili jsme se tedy k iniciativě Chcípl PES. Byla jsem na včerejší demonstraci a v České televizi to vypadalo možná trošku jinak, než jsem tam viděla,“ popsala Sovová, že v televizi celá situace vypadala agresivněji. 

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí
Účastníci většinou přitom neměli roušky, nedodržovali rozestupy. „Domnívám se, že vláda ztratila důvěru občanů. A spousta lidí už se snaží maličko předvést ten svůj odpor i v tom, že nenosí ty roušky. Já sama roušky schvaluji, ale už se to dostalo do situace, kdy lidé protestují proti rouškám, neboť podle nich symbolizují chaotičnost situace,“ poznamenala. 

„Virus je tady s námi a my se s ním budeme muset vypořádat,“ dodala Sovová, podle níž jsou hotely a restaurace lovnou zvěří vlády. „Není nám umožněno otevřít ani za nějakých bezpečnostních opatření. Co se týče hotelů, jsme schopni zajistit, že ten člověk přijde do minimálního kontaktu s personálem, u dezinfikovaného stolu dostane jídlo. Myslím si, že vláda si vybrala hotely a hospody jako takovou ukázku té své činnosti a toho svého boje proti epidemii. A myslím si, že to nefunguje, protože se mi nepodařilo dohledat, že by v hotelích a restauracích došlo k nějaké velké nákaze,“ dodala. PES podle ní jasná pravidla nenastavuje. 

Podle Sovové je potřeba chránit zejména ohrožené skupiny. „Ty by měly být extrémně chráněny. Ale proč by lidé, kteří už vlastně... celé zavření ekonomiky trvá dlouho. Tak proč by lidé nemohli vyjet do hor a zalyžovat si za určitých podmínek,“ podotkla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…