Makedonie uzavřela kvůli uprchlíkům své hranice

21.08.2015 13:05

Makedonie včera vyhlásila výjimečný stav. Denně přes hranice s Řeckem přejde přes 1500 uprchlíků, a proto se je Makedonie rozhodla uzavřít a bojovat tak s ilegální imigrací. Učinili tak po zmatcích, které nastaly na přeplněném vlakovém nádraží, odkud uprchlíci jezdili do Srbska. Informuje The Guardian.

Makedonie uzavřela kvůli uprchlíkům své hranice
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Makedonie vyslala na svoje jižní hranice pořádkové policejní sbory s obrněnými vozy a k nim se přidá i armáda. Makedonské úřady sdělily, že přejezd hranic je stále možný, jen že „sníží počet ilegálních přechodů na minimum“.
 
Podle agentury Reuters je v současnosti nedaleko hraničního města Gevgelija policejní jednotka, vybavená slzným plynem a obrněnými vozy, která zabránila několika tisícům lidí v průchodu. Ti nyní čekají na území nikoho mezi Řeckem a Makedonií. „Do Makedonie už ne,“ řekl jeden z policistů uprchlíkovi, který se dožadoval vstupu do země.
 
Do Makedonie proudilo denně přes 1500 lidí. Makedoňané již nemohli dále sledovat rostoucí chaos, kdy se tisíce lidí snažily nasednout na vlaky do Srbska, a podávaly si malé děti otevřenými okénky. Mnozí z těch, kteří se do vlaků dostali, se pokusí ze Srbska překročit hranice do Maďarska, a tedy do Evropské unie.
 
„Nemůžeme hermeticky uzavřít hranice,“ komentoval mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kotevski. Ale „pokusíme se snížit počet ilegálních přechodů hranic na minimum,“ sdělil pro agenturu Reuters. Řekl také, že mezi makedonskou a řeckou policií není žádná spolupráce. 
 
 
Kotevski také prohlásil, že výjimečný stav byl vyhlášen jak na severních tak jižních hranicích Makedonie a „na pomoc s krizovou situací povolají i armádu“. Mezitím se Maďarsko pokouší uspíšit stavbu 175 kilometrů dlouhé zdi kolem svých hranic se Srbskem.
 
Makedonie ve středu požádala sousední země o pomoc, aby poslaly vlakové soupravy, které by mohly pojmout velké množství uprchlíků. Na to reagovala agentura OSN na pomoc uprchlíkům (UNHCR), která chce po makedonské vládě, aby vyčlenila zařízení pro potřeby uprchlíků. 
 
Zatím je v Makedonii jen jedno středisko pro uprchlíky, což je místní policejní stanice, která má však kapacitu pouze pro 165 lidí. Místní představitelka UNHCR Alexandra Krausová apelovala na makedonskou vládu, aby poskytla lepší zázemí pro zvládání situace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…