Maláčová: Seberte peníze ministerstvu obrany. Jde tam až moc

09.09.2021 10:35

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v rozhovoru pro Právo zdůraznila, že nebýt ČSSD, lidem by se nezvyšovaly ani platy, ani důchody, ani rodičovská, protože ANO Andreje Babiše umí tak akorát přebírat sliby od sociálních demokratů, zatímco ministři ČSSD ve vládě skutečně pracovali. Vyčinila také firmám. Podle ní nadsazují počty pracovníků, které potřebují.

Maláčová: Seberte peníze ministerstvu obrany. Jde tam až moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Průměrný důchod se zvýší o 805 korun,“ oznámila v rozhovoru pro deník Právo ministryně práce a sociálních vědci Jana Maláčová (ČSSD). Na základě zákona se penze zvýší o 505 korun a politici navíc nad zákonnou valorizaci odhlasovali 300 korun.    

Podle Maláčové je reálné navýšit průměrné důchody až na 20 tisíc, což také ve svém předvolebním programu hlásá sociální demokracie, ke které se později přidal i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který zahajoval předvolební kampaň jako poslední a přišel se stejným slibem.

Maláčová v rozhovoru prohlásila, že zatímco hnutí ANO přichází s novými a novými sliby, ČSSD ve vládě skutečně pracovala pro lidi. Právě díky sociálním demokratům se prý zvyšovaly platy, důchody i rodičovská. Bez sociální demokracie by podle Maláčové k ničemu z toho nedošlo.

Vedle seniorů chce ČSSD přilepšit i státním zaměstnancům a to pevnou částkou k platu - 3 tisíce korun navíc. Nebude to ale jen tak. Maláčová musela uzavřít dohodu se šéfkou státní kasy za hnutí ANO Alenou Schillerovou. „Máme dohodu na tom, že se bude muset někomu ubrat, pokud se přidá zaměstnancům státu,“ prozradila Maláčová s tím, že podle jejího názoru by se měly peníze sebrat Ministerstvu obrany. „Myslím, že ideální by to bylo v obraně,“ uvedla doslova. Po tom, co se stalo v Afghánistánu podle Maláčové nemusí Česko plnit závazky, které přijalo jako člen NATO a vydávat na svou obranu 2 procenta HDP. 1,4 procenta je podle Maláčové dost a dost.

Vedle důchodů a platů státních zaměstnanců by Maláčová zvyšovala i minimální mzdu, neboť podle ní není důvod pro to, aby v Česku byla minimální mzda nižší než v Polsku či na Slovensku.

Nakonec lídryně volební kandidátky ČSSD v Praze Maláčová, které sekunduje Matěj Stropnický, prohlásila, že s nedostatkem pracovníků na českém trhu to není tak zlé, jak tvrdí české firmy. Ministryně má za to, že podnikatelé čísla chybějících zaměstnanců záměrně nadsazují.

„My se domníváme, že ve skutečnosti jich totiž není tři sta tisíc, ale jen několik desítek tisíc,“ zaznělo od ministryně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…