Maláčová nezvládá, jsme v dlouhodobém sporu. Funkcionářka sociálních služeb se s tím v rozhlase nepárala

30.03.2020 21:20

Do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítala viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniela Lusková. Posluchačům popsala, jak jsou domovy pro seniory připraveny na boj s koronavirem. O víkendu se prý věci trochu rozhýbaly, ale Lusková má i nadále za to, že vláda mohla udělat víc. Na rozhlasových vlnách vynadala ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD).

Maláčová nezvládá, jsme v dlouhodobém sporu. Funkcionářka sociálních služeb se s tím v rozhlase nepárala
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Tým oddělení dočasné hospitalizace v Trutnovské nemocnici

„O víkendu se ty věci rozhýbaly a dneska sem dorazila poměrně podstatná zásilka respirátorů a dalších pomůcek. Takže takovou tu počáteční zásobu máme k dispozici,“ prozradila Lusková s tím, že u ní v domově pro seniory jsou k dispozici ochranné pomůcky asi tak na deset dní.

Uvítala, že služby dostaly část zásilky, ale kraje si ponechaly v zásobách určitou rezervu, kterou budou moci v případě potřeby odeslat tam, kam to bude nutné, pokud by se někde objevilo nějaké ohnisko nákazy.

„Všichni improvizujeme, já chápu, že improvizujeme my, improvizují i kraje,“ uznala dáma, že je situace obtížná. Obtížně se prý hledají domy, kam by bylo možné umístit nakažené seniory, tak aby se ostatní klienti jednotlivých domů nenakazili. Jenže ne každý objekt, který je seniorům nabídnut, je vhodný např. na péči pro pacienty s demencí.   

Některé domovy prý dokážou izolovat celé jedno patro pro potenciálně rizikové klienty, jiné zvládnou vyčlenit jen jeden, dva, možná tři pokoje.

Další problém mohou představovat noví klienti, kteří poptávají služby domovů. Vedení těchto domovů totiž zpravidla nemá k dispozici testovací sady, s jejichž pomocí by bylo možné zjistit, zda nový klient např. není nakažený. Celá řada domovů pro seniory prý momentálně nové klienty nepřijímá, ale sama Lusková upozornila, že stop stav nelze udržovat dlouho.

Lusková se i tak na vládu zlobí, protože ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch uložil domovům, aby se senioři nepotkávali u jídla nebo u společných aktivit. „To jsou opatření, která jsme zavedli už dávno,“ zdůraznila Lusková. Domov, kde pracuje, se prý už v lednu zásobil rouškami.

Poté vyčinila ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). Ta podle Luskové situaci nezvládla. „My jsme s paní ministryní Maláčovou v dlouhodobém sporu profesním,“ zlobila se dáma. Od ministryně by prý očekávala, že se bude v ochraně domovů seniorů a dalších zařízení angažovat mnohem víc.  

„V této situaci nebylo slyšet, že by nás nějak podpořila, přestože věděla, že poskytujeme péči řadě starých lidí... ministryně se měla ptát mnohem dříve než v době, kdy už bylo šest zařízení nakažených,“ zlobila se v rozhlase Lusková.

Tato situace prý není nijak jednoduchá ani pro klienty, ani pro personál. Některé pečovatelky odcházejí na pracovní neschopnost, protože mají doma často děti a bojí se, aby je nenakazily.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …