Málo ho odmítali, moc se s ním bavili. Na ČT zaznělo, proč Wilders vyhrál

24.11.2023 13:58 | Monitoring

V Nizozemsku vyhrála přesvědčivě předčasné středeční volby krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, těžkého euroskeptika. Bývalý europoslanec a současný ekonomický poradce hnutí SPD Petr Mach hovořil v Událostech, komentářích o nastupujícím trendu, který se propíše i do voleb v dalších evropských zemích. Europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa přirovnal Wilderse k Okamurovi a uvedl, že s „fašisty“ se nemá vyjednávat. Nizozemská vláda na to podle něj doplatila.

Málo ho odmítali, moc se s ním bavili. Na ČT zaznělo, proč Wilders vyhrál
Foto: ČT24
Popisek: Petr Mach a Mikuláš Peksa komenutjí v Událostech, komentářích výsledky nizozemských předčasných voleb

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
Za volebním úspěchem Geerta Wilderse stojí špatná politika těch, co v zemi vládli. „Vnucovali lidem euro, migraci. To je samozřejmě voda na mlýn nizozemské Strany pro svobodu a další strany v Evropě,“ uvedl v Událostech, komentářích někdejší europoslanec Petr Mach. To samé se podle něj bude dít v Německu s AfD.

Wilderse vnímá jako člověka, se kterým by „šel na pivo“. „Měl jsem šanci začít Nigela Farage z Velké Británie a další lídry tohoto typu. Takže já v nich vidím takové normální chlapy, kteří se pustili do politiky. Po desetiletí to byl takový marný boj a teď začínají zažívat zadostiučinění,“ pokračoval Mach.

Vyhráno ale nemají: „Je tu vždy tendence těch ostatních se proti nim spojit, označit je jako nějaký extrém, se kterým se nemůže jednat, ale faktem je, že vyhrál ty volby, vyhrál je přesvědčivě. A pokud dál budou ty hlavní strany v evropských zemích dělat politiku jakou dělají, tak strany typu této budou mít větší a větší úspěch,“ řekl k volebnímu triumfu krajně pravicové Strana pro svobodu Geerta Wilderse.

Geert Wilders, který zvítězil v nizozemských volbách, bude prý muset zmírnit nápady jako zákaz koránu, vystoupení z Evropské unie a zastavení veškeré zahraniční pomoci, pokud chce uspět při sestavování koaliční vlády a stát v jejím čele.

Pirátský europoslanec předně uvedl, že on by s Wildersem na pivo nešel. Přirovnal je k předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi. „U pana Wilderse, stejně jako u pana Okamury a vlastně všech těch politických stran, které jsou sdruženy v téhle politické skupině v Evropském parlamentu, platí, že kolem nich existuje tzv. cordon sanitaire, to znamená ‚ono se s nimi nemluví‘. To je zhruba podobný úzus, jako v 90. letech existoval kolem komunistické strany v českém parlamentu. Prostě s těmihle lidmi se nejedná,“ uvedl Peksa.

Výsledek nizozemských voleb okomentoval následujícími slovy: „Já si myslím, že velkou chybu udělala právě ta vládní lidová strana, která nedokázala jasně říct, že se s těmito lidmi bavit nebude a naskočila na jejich hru strašení migrací,“ sdělil Peksa, co rozhodlo volby v Nizozemsku.

Očekává se, že povolební vyjednávání budou v Nizozemsku složitá. Pokud by se ale Wilders stal nakonec premiérem, věří Mach, že bude mluvit za Nizozemce. „Neznamená to, že ho budou všichni voliči nadšeně uznávat, ale tak je to ve všech zemích. Když v Americe vyhrál volby Trump, tak druhá půlka těch demokratů ho nesnášela. Je to demokraticky zvolený představitel té země, tak ho musí i partneři z ostatních zemí respektovat,“ uvedl.

Očekává Peksa, že Wilders bude jako premiér umírněnější a opustí své radikální názory? „Já bych nebral jako dané, že se stane premiérem. Nemyslím si, že ostatní politické strany mu pomůžou složit takovou většinu, která by ho premiérem udělala. Myslím si, že v případě, že by narazil na reálnou politiku a musel zemi fakticky řídit, tak by zjistil, že většina věcí, které říká, jsou prostě nesmysly, nemohl by za nimi stát,“ řekl k Wildersovi.

„Určitě by bylo rozumné neopakovat ty chyby, které udělali ti vládní liberálové. Prostě s fašisty se nevyjednává, jejich recepty se nepodporují a odmítají se v situaci, kdy se ta politická debata dostane do stavu, kdy vládní strana nabízí jenom odvar toho, co říká Wilders. Pak zcela pochopitelně mají voliči důvod ho volit, jdou za tím, kdo jim dá to plné řešení, což on udělal. Vládní strana se měla jednoznačně vůči tomuto chování vymezit a nepodporovat to. Právě tím, že ho podporovala, se situace dostala až tam, kde teď je,“ dodal pirát Peksa.

Politický veterán Wilders, jehož vyhraněné názory ho už léta drží mimo moc a pod nepřetržitou bezpečnostní ochranou, získal jasný mandát k vedení rozhovorů o sestavení vlády, když ve volbách 22. listopadu získal 23 % hlasů.

Pokud se však má stát premiérem, bude muset přesvědčit potenciální koaliční partnery, že je ochoten přistoupit na kompromisy ohledně dlouhodobých výzev ke stažení vojenské podpory Ukrajině, snížení výdajů na klimatické cíle a zrušení ústavou chráněných náboženských svobod, uvedla agentura Reuters.

Wilders potřebuje podporu alespoň dvou dalších umírněných stran, aby dosáhl potřebné většiny 76 křesel ve 150členném parlamentu pro sestavení pravicové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 24.11.2023 14:13:48
Pekso, ty Sorosova čubičko, fašismus je vynucená jednota a centralizace moci. Přesně to, co prosazuješ ty a tobě podobní fašouni.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…