Málo lidí, málo lidí... Veselo po akci Milionu chvilek: Zuří debata

18.12.2019 12:25

Včerejší demonstrace Milionu chvilek pro demokracii nepatřila k nejúspěšnějším. Dle odhadů policie se jí zúčastnilo přibližně 15 tisíc lidí. Ale podle Pavla Šafra z Fora 24 pochod z Václavského náměstí „byl silný a měl energii“. Ale s jiným vysvětlením přišla Marxistická Alternativa. Milion chvilek pro demokracii se prý změnil na „agitační platformu“. A lidé si všimli.

Málo lidí, málo lidí... Veselo po akci Milionu chvilek: Zuří debata
Foto: Repro Facebook
Popisek: Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na pražském Klárově

Jak informoval iRozhlas, po protestech v regionech zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii v úterý další demonstraci v Praze. Demonstranti se sešli na Václavském náměstí, pokračovali průvodem okolo sídla vlády a došli na Klárov. Tam před ně předstoupili zástupci opozičních stran a mluvili o tom, jakou změnu nabízejí v české politice i společnosti. Vystoupil například dosluhující předseda lidovců Výborný, dále předseda Pirátů Bartoš, poslankyně ODS Němcová, předseda STANu Rakušan či starosta Prahy 7 Čižinský. Dle odhadů policie dorazilo přibližně 15 tisíc lidí.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

Veterán protestních akcí Tomasz Peszynski si pochvaloval vystoupení politiků. „Ok, řeknu to rovnou: Shodli jsme se s několika lidmi, že nejlíp včera mluvil Rakušan ze STANu,“ prohlašoval na Facebooku. „Nejlíp včera mluvil Rakušan, pokud nezapočítáme Čižinského, který se vymykal těm ostatním projevům. Oznámil začátek projektu 3 000 statečných a přátelé, pro mě je to úplná pecka. Je to něco, po čem jsme tady volali a konečně se to stalo, dokonce v termínu, který jsem předpokládal, že musí bejt,“ komentoval ještě záměr pražského starosty Jana Čižinského.

Šéfredaktor Fora 24 Pavel Šafr také zářil blahem: „Byl to skvělý večer. Pochod Prahou byl silný a měl energii. Lidé byli naprosto úžasní. A považuji za velmi důležité a správné, že dneska dostali slovo představitelé politických stran. Opravdu tleskám Milionu chvilek pro demokracii.“

„Pod stromeček demisi, nový rok, nová vláda,“ přála si Johana Hovorková ze stejného média.

Nicméně, je zde vysvětlení, proč byla účast na včerejší akci tak hubená. Od Marxistické Alternativy, která proslula svou krátkou okupací Filozofické fakulty UK. „Proměna Milionu chvilek na agitační platformu pro TOP 09, ODS, která oligarchizaci ČR přímo způsobila, a další pravicové strany zredukovala počty účastníků ze čtvrt milionu před měsícem na 15 000 včera. Je zjevné, že spousty lidí nezapomněly na Nečasovu vládu s Kalouskem na postu ministra financí,“ tvrdí soudruzi.

„Stejně tak je čím dále tím více lidem zjevné, že Milion chvilek není systémovou alternativou. Naším tvrzením je, že jedinou alternativu tvoří revoluční marxismus. Pouze skutečným bojem proti celé oligarchii a systému, kde 26 lidí vlastní stejné bohatství jako polovina obyvatel naší planety, a za redistribuci výrobních sil můžeme dosáhnout spravedlivé společnosti, kterou budeme skutečně moci nazvat naší společností coby společností pomyslných 99 %, a nikoliv společností 1 % bohatých a mocných,“ tvrdí Marxistická Alternativa dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…