Máme aktuální informace ke sporu mezi Polskem a Evropskou unií. Včera se konala klíčová schůze

27.06.2018 21:35

Brusel v krátkém období mezi dvěma summity o přistěhovalectví nezahálí. Včera se konalo v Lucemburku mimořádné disciplinární slyšení, jehož hlavním bodem bylo Polsko a jeho údajné porušování zásad právního státu.

Máme aktuální informace ke sporu mezi Polskem a Evropskou unií. Včera se konala klíčová schůze
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Kroky polské vlády v oblasti justice nenechávají Brusel spát již dlouhé měsíce. Již delší dobu se hovoří o tom, že by mohlo Polsko přijít v rámci Evropské unie o svá hlasovací práva. V posledních měsících sice došlo k několika setkáním, kde se kritizovaná soudní reforma vládní strany Právo a spravedlnost probírala, ale představitelé Evropské komise (EK) nejsou stále spokojeni. Včera se opět potvrdilo, že Polsko zdaleka není z nejhoršího venku.

Polská strana sice nabídla některé ústupky, ale z celkového pohledu považuje svoji soudní reformu za správnou a žádoucí. Představitelé Evropské komise dali na tiskové konferenci po skončení setkání jasně najevo, že Polsko se hrozbě ztráty hlasovacích práv prozatím nevyhnulo. „Dovolte mi říci krátce, jasně a srozumitelné, že Polsko i nadále čelí postihům, které vyplývají ze článku sedm,“ uvedl včera místopředseda EK Frans Timmermans.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Abychom mohli říci, že tato hrozba již byla zažehnána, musela by polská strana přijít s dalšími konkrétními kroky. Nicméně dnes nemáme žádné zprávy o tom, že by k něčemu takovému mělo dojít. Ale kdo ví, v blízké budoucnosti se třeba takové náznaky objeví. Jsme v každém případě i nadále připraveni vést společný dialog,“ konstatoval podle bruselského serveru Politico vysoký představitel Evropské unie.

Jak zmiňuje Politico, Polsko by sice mohlo přijít o svá hlasovací práva v Evropské radě, ale k takovému radikálnímu a doposud nerealizovanému kroku by mohlo dojít spíš jen v teoretické rovině. „Aby byla hlasovací práva pozastavena, musí se na tom jednomyslně shodnout všech dalších sedmadvacet členských států Evropské unie. K tomu patrně nedojde, protože Maďarsko od počátku dalo jasně najevo, že se proti Polsku nepostaví.“

Evropská komise nahlíží kritiky na tu část soudní reformy, která se týká nejvyššího soudu a má v vstoupit v platnost již příští týden. Otevřenost k dalším jednáním avizoval také zástupce polské strany, sekretář pro evropské záležitosti Konrad Szymański. „Dnešní diskuze byla velmi faktická a my věříme, že již příští setkání nás dovede blíž k ukončení tohoto dlouhotrvajícího sporu,“ uvedl Szymański.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…