Máme alergii na trávu a bolí nás záda, řekli prý Romové, když jim nabízeli, že by mohli uklízet

20.04.2017 10:44

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz rozepsal o Romech, a to nejen v Brně.

Máme alergii na trávu a bolí nás záda, řekli prý Romové, když jim nabízeli, že by mohli uklízet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Inspirovala ho k tomu slova ředitelky brněnského Muzea romské kultury Jany Horváthové, jež vyjádřila nesouhlas s výsledky letošního hlasování o literární ceně Magnesia Litera. „Cenou totiž byla poctěna kniha Kateřiny Šedé s názvem Brnox, která popisuje situaci ve známá brněnské lokalitě obývané převážně Romy. Autorka článku tvrdí, že ‚Romové se většinově bouří proti propagaci stereotypů‘, ale přiznává ‚jediný zjevný pozitivní náboj knihy – vyburcovala potřebou debatu na téma společného soužití‘,“ zmínil Křeček.

On sám je však podle svých slov k tomuto přání velmi skeptický, neboť se dle svých slov pokouší o tuto debatu třicet let, ale situace je stále horší. Vadí mu například skutečnost, že když jistý komunální politik z Ostravska uvedl, že na obsazení pracovního místa veřejných prací se u zdejšího Úřadu práce přihlásilo 30 zájemců, z čehož bylo 28 Romů, kteří si přišli jen pro potřebné razítko k čerpání sociálních dávek... – „A pokud jde o práci, prý sdělovali, že pracovat nemohou, protože jsou alergičtí na trávu a bolí je záda,“ zmínil Křeček s tím, že další účastnice debaty uvedla, že by se podobné skutečnosti neměly vůbec sdělovat. 

Anketa

Byla by Veronika Žilková dobrá první dáma, tedy manželka prezidenta?

hlasovalo: 17164 lidí

Původní text ZDE.

„Obávám se, že takovýto rozhovor je zcela typický pro naše diskuse o diskriminaci nejen Romů, ale o politické korektnosti vůbec. Raději neříkejme fakta, abychom nevzbuzovali negativní reakce, nevzbuzovali negativní stereotypy a hlavně: nediskriminovali,“ dodal Křeček. 

Podle něj se v rozhovorech o problematice Romů již dlouhá léta říká to samé – že jde o běh na dlouhou trať.

„Stovky vládních i nevládních, ziskových i neziskových institucí a agentur pilně čerpají peníze z různých rozpočtů a vykazují činnost, ale chatrné výsledky. A každý, kdo sdělí nějakou obecnou, ‚komunální‘ zkušenost, je označen za rasistu, xenofoba, anticiganistu, a kdoví za co ještě: v módě je nyní označení ‚nahnědlý‘ nebo rovnou ‚fašista‘,“ uvedl Křeček. 

„Nevíme si s tímto problémem prostě rady. Na straně jedné máme sledovat ‚romské školáky‘, na straně druhé např. Ivan Langr, náměstek libereckého primátora, nedávno přirovnal vládní metodiku tohoto sledování k ‚počínání založenému na praktikách nacistické pseudovědy‘. Ale pokud máme skutečně – a zcela správně – pomoci chudým Romům nebo romským dětem, kterým se nedostalo výhod inspirativního předškolního rodinného života, které by je připravilo na školní docházku, prostě musíme vědět kolik jich je, kdo a kde jsou. Politická korektnost, úvahy o nacistické pseudovědě, nebo strach ze šíření stereotypů nám nejen nepomohou, ale dokonce vylučují poznání problému,“ uzavřel Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…