Máme dva roky na záchranu společnosti, jinak kapitalismus smete revoluce. A to říká miliardář

11.04.2019 19:46

Americký miliardář Ray Dalio uvedl, že propast mezi bohatými a chudými narostla už do tak velkých rozměrů, že nás do pár let čeká vzpoura chudých a revoluce.

Máme dva roky na záchranu společnosti, jinak kapitalismus smete revoluce. A to říká miliardář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

O prohlubující se propasti mezi bohatými a chudými mluví nejčastěji levicoví politici. O revoluci mluvívají nejčastěji komunisté, byť často dnes jedním dechem dodávají, že v dnešních časech není revoluce na pořadu dne. 

Tentokrát se však varování o blížící se revoluci ozvalo z kruhů, ze kterých byste to možná nečekali. Americký miliardář Ray Dalio tvrdí, že pokud politici rychle nezakročí a nepokusí se s narůstající propastí mezi bohatými a chudými něco udělat, chudí lidé se vzbouří. Přijde revoluce. A přijde brzy. Možná už za dva roky. Českým čtenářům jeho varování přiblížil server Info.cz.

„Zbývají nám už jen dva roky na to, abychom zachránili naši společnost,“ napsal Dalio v rozsáhlé eseji, kterou zveřejnil na sociální síti LinkedIn. „Mnoho let jsem pozoroval, jak se kapitalismus vyvíjí způsobem, který dnes pro většinu Američanů není dobrý,“ pokračoval Dalio s tím, že současný kapitalismus již dávno není systémem rovných příležitostí pro každého, jakým býval kdysi. Současný kapitalismus podle něj dovoluje bohatým bohatnout a chudé uvrhává do stále větší chudoby. Jedno procento nejbohatších Američanů vlastní více než polovinu tamního soukromého majetku.

To vede k tomu, že nejbohatší lidé platí svým dětem prestižní školy. A platí jim je i tehdy, když na jejich úspěšné absolvování dítka nemají dost rozumu. Chudší nadané děti mají naproti tomu smůlu. Na takové školy se zkrátka nedostanou. Bohatí lidé se tak vlastně uzavírají do svého světa. Ale chudým jednou dojde trpělivost.

„Nyní se nacházíme ve zlomovém bodě, kdy se i lidé s různými ideologickými názory musejí dát dohromady a přepracovat systém tak, aby byl koláč rozdělen spravedlivěji. V opačném případě zažijeme obrovský konflikt a revoluci, která ublíží úplně všem a přispěje i ke zmenšení koláče,“ varoval Dalio.

A jaký recept nabízí? Majetek je třeba nově přerozdělit vyšším zdaněním bohatých lidí. Takto získané peníze má stát vložit do sociálních programů, skrze které se i těm méně majetným lidem umožní vyniknout. Není bez zajímavosti, že jak v USA, tak v Německu i dalších zemích nemálo boháčů volá, že by chtěli být více zdaněni a chtěli by přispět k udržení soudržnosti společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…