Máme rádi Karla, přesvědčovali Zemana studenti. Tak jim prozradil, jak je to s knížecím "čírem"

05.09.2013 20:37

REPORTÁŽ Zlínští studenti hlavu státu nešetřili. Při diskusi v Gymnáziu Zlín – Lesní čtvrť, kterou Miloš Zeman absolvoval při své první návštěvě regionů, mu připomněli popularitu Karla Schwarzenberga mezi mládeží. Prý je stálá.

Máme rádi Karla, přesvědčovali Zemana studenti. Tak jim prozradil, jak je to s knížecím "čírem"
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v debatě se studenty

Proč je kníže atraktivní pro mladší generaci? Také na to se ptali studenti Zemana. „Karel Schwarzenberg proti mně v kampani působil velmi zajímavě, a to vnějšími znaky své osobnosti. Já bych uvedl příklad: pověstné červené číro. Když si položíte otázku, zda ho opravdu nosí, pak zjistíte, že ho nikdy neměl. Možná i touto spojkou ale připoutal protestní voliče. Mládí je vždy protestní generace. On působil červeným čírem jako zjevení. Mám na Vás otázku. Zvýšila se popularita Karla Schwarzenberga nebo naopak klesla? Skutečný úspěch má být dlouhodobý,“ reagoval prezident.

Studenti ho ovšem ujistili, že úspěch má kníže stále a jejich náklonnost k němu neochabuje. „Jeho popularita trvá. Byl tady u nás na gymnáziu, kladli jsme mu také otázky, které nebyly jen kvůli jeho číru. Většinu z nás přesvědčil o tom, že by si též zasloužil prezidentský post. Vyzpovídal jsem spoustu pamětníků našeho gymnázia a všichni fandili Swarzenbergovi. Nezpochybňuji Váš úřad, jen dokládám zkušenost ze svého okolí,“ upozornil jeden ze studentů.

Kníže by nechal vládnout ODS

Pak následoval další dotaz, který opět studenti doprovodili bouřlivým potleskem. „Co si myslíte, že by se změnilo k horšímu, kdyby se prezidentem stal Karel Schwarzenberg a ne Vy?" Prezident v odpovědi upozornil na to, že za knížete by zřejmě zůstala u vlády bývalá koalice. „V žádném případě nechci pomlouvat svého soupeře, zvlášť, když byl poražen, to by bylo nesportovní. Musím ale říct, že česká politika by byla jiná. Domnívám se, že Karel Schwarzenberg by téměř jistě jmenoval premiérkou Miroslavu Němcovou, a pokud by dostala sto jedna hlasů, pak by vláda fungovala v podstatě ve stejném složení jako za Nečase až do května příštího roku. Neměli byste žádné předčasné volby, ani přechodnou vládu pana Rusnoka, ale vládu Miroslavy Němcové. Tím Vám nevyhrožuji, to je naprosto seriózní alternativa. Daleko lepší je, aby voliči sami rozhodli, koho ve vládě chtějí,“ reagoval Zeman.

Řeč byla také o marihuaně a daňových únicích

Gymnazisté měli dotazů spoustu. Řešili daňové úniky, předvolební kampaň, podnikání v Česku, ale ptali se také osobně. Dotazovali se na prezidentovu zkušenost s marihuanou nebo na to, jakou poslouchá hudbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…