Máme ve znaku karfiol. Řešíme Istanbulskou úmluvu, a ne pana Nováka. Hovořili jsme na sjezdu ČSSD s Haškem a Foldynou

01.03.2019 15:20

„ČSSD je stejná strana jako loni, jen bez Bohuslava Sobotky,“ prohlásil dosavadní místopředseda sociálních demokratů Jaroslav Foldyna na sjezdu strany v Hradci Králové. Pro ParlamentníListy.cz řekl, že od minulého roku nedošlo k žádným potřebným změnám.

Máme ve znaku karfiol. Řešíme Istanbulskou úmluvu, a ne pana Nováka. Hovořili jsme na sjezdu ČSSD s Haškem a Foldynou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jaroslav Foldyna mezi delegáty sjezdu ČSSD

„Jediná zásadní změna v tuto chvíli je, že je to stejná sociální demokracie Bohuslava Sobotky, akorát v sále chybí Bohuslava Sobotka,“ řekl Foldyna. Nulové změny považuje za jeden z důvodů, proč nemůže znovu kandidovat. „Loni jsem emotivně v projevu vyjádřil nutnost změn, ale k žádným nedošlo, protože po nich není poptávka. My se uspáváme svými pseudovýsledky a vítězstvími a nabídka kandidátů s liberálními a moderními tématy je prostě drastický omyl.“

Foldyna zdůraznil, že ČSSD sice nepořádá Prague Pride, jak s nadsázkou zmínil v projevu prezident Miloš Zeman, ale voliči stranu takto vnímají. „Neustále řešíme Istanbulské smlouvy a přístupy k homosexuálním sňatkům, ale neřešíme toho Nováka, který je normální, klasický, pracující člověk, a nevzkazujeme mu vůbec nic. Strana měla kdysi ve znaku ozubené kolo a klasy a všem bylo jasné, koho reprezentuje. Dnes má ve znaku karfiol a je to nesrozumitelné. Jsme nesrozumitelní znakem i svým chováním a jednáním,“ komentoval současný stav sociální demokracie Jaroslav Foldyna.

V projevu Miloše Zemana, v němž dal svůj hlas sociální demokracii, vidí jinotaje. „Miloš Zeman si trochu pohrál se vzkazem k sociální demokracii a nastavil laťku. Ohodnotil, že nás bude volit asi osm lidí, jak to vypočítal, asi se u toho vnitřně pobavil. Je dobře, že se Zeman takto vyjádřil, ale když v tom chce člověk hledat politický stav, najde velmi jasné stanovení toho, jak se on sám se dívá na témata a na současnou sociální demokracii,“ uzavřel Foldyna.

Jaroslav Foldyna při rozhovoru pro PL.cz

Hašek: Prezident Zeman se vrací domů

Jako kamínek do mozaiky, který budou tradičně levicoví voliči vnímat jako vážný signál, bere bývalý místopředseda a dřívější jihomoravský hejtman Michal Hašek projev Miloše Zemana o tom, že dá svůj hlas v evropských volbách sociální demokracii. „Myslím, že pro přítomné sociální demokracie šlo o velmi příjemnou zprávu, že se Miloš Zeman z hlediska politické podpory zase vrací domů ke straně, ze které vzešel, tedy k sociální demokracii,“ řekl pro Parlamentnílisty.cz Hašek.

Podle něj to také delegáti ocenili. Tři potlesky ve stoje během projevu, jak je dnes zažil právě Miloš Zeman, Hašek prý ještě nezaznamenal. Hlas prezident označil za určitý kamínek do mozaiky, i když samotné prohlášení ČSSD deset, či patnáct procent nepřinese. „Dlouhodobě říkám, že bychom se vedle liberálů, které chtějí oslovovat jiní kolegové, měli vrátit k voličům sociální demokracie. Jestli je někdo dnes oslovil, jsem přesvědčen, že je to Miloš Zeman,“ sdělil redakci Michal Hašek.

S rázným prohlášením svého kolegy Jaroslava Foldyny nesouhlasí: „Minimálně proto, Hamáček je jiný předseda, než byl Sobotka i Chovanec. A oceňuji, že kolega Hamáček přes původní rezervovaný postoj k názorové platformě: zachraňme ČSSD, se účastnil našeho jednání a zažil svobodu v diskuzi. Na rozdíl od minule, už jsme letos v uvozovkách neslyšeli ‚neshlukujte se, ale příště na viděnou‘. Prostě se jedná o postupný vývoj. Není to revoluce, je to evoluce,“ dodal Hašek.

Michal Hašek při rozhovoru pro PL.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…