Mandát nesložím. Věřím, že progresivní daň je jen na rok, říká Šťastný

07.11.2012 13:02

Poslanec Boris Šťastný vysvětlil v rozhovoru pro server Lidovky.cz, proč nesloží svůj poslanecký mandát, jak to udělali někteří jeho kolegové. Rozhodl se hlasovat pro daňový balíček, přestože s ním tak úplně nesouhlasí, protože mu premiér Petr Nečas slíbil, že větší zdanění příjmů nad 100 tisíc korun nebude trvat déle než rok.

Mandát nesložím. Věřím, že progresivní daň je jen na rok, říká Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Měl jsem těžkou hlavu nejenom večer, ale i celou noc. Od dubna tohoto roku jsem intenzivně bojoval za naše voliče, kteří jsou aktivními lidmi, za lékaře, auditory, architekty, právníky. Prostě za všechny, kterých by se zavedení progresivní daně dotklo. A kteří nás volili právě proto, že ODS vždy bojovala za nízkou rovnou daň z příjmu,“ uvedl Šťastný s tím, že je pro něj ale důležité, že v roce 2014 už vyšší daň pro bohaté existovat nebude.

Kdyby poslanec nedostal příslib, že daňová progrese bude trvat pouze rok, mandát by složil. „Nemohl bych ztratit tvář před svými voliči ani před ODS, kde jsem řadu měsíců říkal, že takové věci ustoupit nemohu. Příslibem ale tato věc končí. Plně věřím, že vedení ODS dohodu dodrží. V tuto chvíli není proto důvod, abych mandát skládal,“ doplnil Šťastný v rozhovoru.

Vše ke středeční sněmovně ZDE

Vůbec si nepřipouští, že by daňová progrese existovala déle. „Já jsem se rozhodl, že v tuto velmi složitou chvíli se chci chovat, jako člověk, který ctí principy vnitrostranické demokracie ve vyspělé straně. V tomto ohledu budu hlasovat s většinovým usnesením klubu ODS,“ odpověděl na otázku, zda bude hlasovat i proti případnému vetu prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…