Mandát ve volbách obhajuje osm ze 14 poslanců za Ústecký kraj

02.09.2017 7:01

V Ústeckém kraji bude v říjnových parlamentních volbách obhajovat mandát jen osm ze 14 poslanců. ČTK to zjistila z kandidátek, které zaregistroval krajský úřad. Například poslanec Bronislav Schwarz (Severočeši.cz), který je v poslaneckém klubu ANO, se bude letos ucházet o hlasy za Stranu práv občanů (SPO). O návrat do velké politiky se v Ústeckém kraji pokouší bývalý předseda Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslav Sládek.

Mandát ve volbách obhajuje osm ze 14 poslanců za Ústecký kraj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Sládek

Výraznými změnami prošly kandidátky hnutí ANO a ČSSD. Ze čtyř současných poslanců klubu ANO obhajuje mandát pod stejnou hlavičkou jen jeden, ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten je stejně jako před čtyřmi lety lídrem. Hnutí ANO mělo v roce 2013 na kandidátce zástupce Severočechů, do Poslanecké sněmovny se tehdy dostali Schwarz a jeho kolega, bývalý mostecký primátor Vlastimil Vozka. Zatímco Vozkovo jméno na žádné z registrovaných kandidátek není, Schwarz je letos dvojkou SPO. ČTK řekl, že už v tomto volebním období spolupracoval s kanceláří prezidenta Miloše Zemana. „Když jsem dostal nabídku od SPO, jestli nechceme jít jako Severočeši s nimi do voleb, protože s ANO nejdeme, kývnuli jsme na to,“ řekl ČTK Schwarz.

Sociální demokracie má ze čtyř současných poslanců na kandidátce jen dva, a to lídra Jaroslava Foldynu a Jaroslava Krákoru. Naopak na ní chybí někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová a ústecká poslankyně Zuzana Kailová. Tu chtěla v roce 2014 policie obvinit v souvislosti s ústeckým magistrátním projektem Vítání občánků, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Kriminalisté už dříve naznačili, že Kailovou obviní po skončení mandátu.

Ve vysoké politice končí také poslanec Radim Holeček. Minulá jednička ODS stranu letos opustila poté, co neuspěla ve stranických primárkách. Na žádné kandidátce není ani David Kádner z Úsvitu.

Naopak o návrat do Poslanecké sněmovny se po letech v Ústeckém kraji pokouší Miroslav Sládek za své republikány. O křeslo v dolní parlamentní komoře bude v kraji usilovat také například předseda DSSS Tomáš Vandas. Kandidátku strany Rozumní vede předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš. Ten čelí obžalobě z popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa.

Jedničkou Realistů je šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek, který chce jít v lednu i do prezidentských voleb.

Do poslední chvíle se měnila kandidátka Starostů a nezávislých. Zůstalo na ní jen 23 namísto původních 26 jmen. Minulý týden odstoupil původně avizovaný lídr, zakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek, krátce po něm i ředitel teplických lázní Radek Popovič. Oproti původně podané kandidátce chybí i starostka Šluknova Eva Džumanová. „Odstoupila z kandidátky,“ řekl ČTK krajský manažer STAN Radek Lekner.

Krajský úřad zaregistroval v Ústeckém kraji 24 kandidátek. O zvolení se uchází 565 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…