Manipulátoři! Velmi zajímavé pokračování kauzy „pobodaní po útoku cizinců v Brně“. Do díla se dal aktivista od Zelených Cemper

27.12.2017 16:42

Levicový aktivista Jan Cemper, momentálně působící jako šéfredaktor webu odhalujícího mediální dezinformace, si posvítil na zprávu o útoku cizinců v Brně. Když všem vysvětlil, co jsou zač ti, kteří zprávu šířili, a označil jednoho z napadených, člena reprezentačního týmu České republiky, za „boxera arménského původu“, rozmázl náležitě nepravdivé tvrzení, že útočníci jsou obyvateli azylového zařízení.

Manipulátoři! Velmi zajímavé pokračování kauzy „pobodaní po útoku cizinců v Brně“. Do díla se dal aktivista od Zelených Cemper
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Během vánočních svátků se internetem začala šířit informace o útoku tří cizinců z muslimských zemí na brněnské diskotéce. Výsledkem měli být dva pobodaní muži, jež se zastali ženy, kterou trojice obtěžovala.

Zpráva obsahovala svědectví obou napadených, jakož i dívky, kvůli které se vše odehrálo, a působila velmi věrohodně.

Ohlas na internetu však zmobilizoval web Manipulátoři.cz, který publikoval dementi sepsané Janem Cemperem. Tento levicový aktivista a člen Strany zelených byl v minulosti předmětem zájmu ministerstva vnitra jako příslušník extrémně levicového anarchistického hnutí. Dnes se v práci věnuje boji s dezinformacemi a ve volném čase sepisuje žaloby na prezidenta Zemana, nebo organizuje demonstrace proti mezinárodním konferencím evropských vlastenců.

Značnou část své zprávy pro server odhalující manipulace věnoval vysvětlení, že zpráva se šířila mezi „dezinformačními servery“, že brněnské hnutí Slušní lidé, které se zprávou přišlo, je nevelký spolek napojený na někdejší obávaný chuligánský gang a že server, který se zprávou přišel jako první, vede „bývalý vůdce neonacistického hnutí“.

CELÉ VYJÁDŘENÍ JANA CEMPERA

Odhalovač manipulátorů na základě zprávy policie popřel, že by šlo o obyvatele azylového zařízení v Kostelci, jak tvrdila první zpráva. Podle policie mělo jít o cizince žijící v České republice legálně. Centrum pro odhalování terorismu a hybridních hrozeb Ministerstva vnitra však v rozporu s tím uvedlo, že jeden z pachatelů má „doplňkovou ochranu“, což je vedle azylu druhá forma mezinárodní ochrany.

 

 

Policie pro hlavního jednatřicetiletého útočníka žádala uvalení vazby, soudce však její návrh neakceptoval.

Cemper se následně zaměřil pouze na jednoho z nich. Šlo o Hamo Aperjana, kterého Cemper představil jako „boxera arménského původu“. Server Novinky.cz pak na základě jeho vyjádření přišel s titulkem, že „V Brně se poprali cizinci“. Pobodaný Hamo Aperjan je přitom dlouholetým reprezentantem České republiky v boxu, vloni se málem dostal až na olympiádu do Ria.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…