Manželé by měli brát stejně velké penze, i když se rozvedou

02.07.2014 10:57

Manželé, i když se rozvedou, by měli brát za dobu svého manželství stejně velký důchod. Informuje o tom server iDnes.cz s tím, že tento návrh vládní důchodové komise podporuje celá koalice.

Manželé by měli brát stejně velké penze, i když se rozvedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

„Vyrovnávalo by to postavení žen, které přijmou roli v domácnosti a starají se o děti, zatímco partner vydělává a získává tak vyšší vyměřovací základ pro svůj důchod. Pokud se rozvedou, žena dnes skončí s výrazně nižším důchodem,“ vysvětlil motivaci důchodové komise její člen a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Podle serveru by se nově pojistné odvedené za dobu manželství oběma partnery sečetlo a pro výpočet důchodu vydělilo dvěma. „Hůře vydělávající partner by si polepšil, ten druhý naopak,“ poznamenal server s tím, že se diskutuje i o možnosti, že dělení důchodů napůl by se vztahovalo nejen na manželství, ale i na volnější vztah.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…