Marek Benda se omluvil za svůj šokující výrok o dětech z dětských domovů

01.08.2014 14:02

Poslanec občanských demokratů Marek Benda se postaral o poprask. V televizní debatě řekl na demokratického politika v 21. století neuvěřitelnou větu. Katolík a čtyřnásobný otec odsoudil všechny děti z dětských domovů s tím, že „nejsou v reálu použitelné“. Parlamentní matador z disidentské rodiny se teď snaží z výroku vybruslit a omlouvá se, jak to jen jde.

Marek Benda se omluvil za svůj šokující výrok o dětech z dětských domovů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Dlouholetý poslanec ODS a nyní člen ústavně právního výboru sněmovny Marek Benda má po svém televizním vystoupení k adopci dětí homosexuálními páry hlavu plnou starostí. Pokouší se zmírnit dopad svého výroku o dětech z dětských domovů. Řekl totiž, že „nejsou v reálu použitelné“. Jeho snahu vysvětlit, jak to myslel, sleduje server echo24.cz.

Poslanec a otec čtyř dětí se v červencovém vysílání Událostí, komentářů, kdy proti němu seděl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), neudržel. Nejdřív se snažil vysvětlit, že v dětských domovech jsou děti mnohdy tak nemocné, že nikde jinde nepřežijí.

Šlo prý o použitelnost z hlediska možné adopce

„Dobře víte, pane ministře, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou. To je přece realita,“ prohlásil. Řeč byla o adopci a registrovaném partnerství.

Podle serveru Echo24.cz jde o výrok, který by mohl zhatit jeho politickou kariéru. Už při vysílání relace si prý uvědomil, že jeho vyjádření nebylo šťastné a už tam se jej snažil mírnit.

Dnes přišel s jasnou omluvou pro iDnes.cz. „Opravdu použitelnost se netýkala dětí jako božích stvoření nebo lidských bytostí, ale z hlediska možného použití k adopci,“ uvedl Benda, který je sám katolík a pochází z disidentské rodiny. To, aby v Česku mohly adoptovat děti páry homosexuálů, ale nadále odmítá a dál prý odmítat bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …