Marek Benda vytáhl na prezidenta Zemana jeho vlastní bonmot

01.11.2014 19:19

Poslanec ODS Marek Benda opakovaně kritizuje prezidenta Miloše Zemana za jeho přešlapy v Číně. Uznává, že česká politika respektovala dvě desítky let celistvost kontinentální Číny, ale to nemění nic na tom, že prezident občas řekne něco, co říci nemusel. Řeč je o slovním přehmatu o Tchaj-wanu. Benda se ale vymezil i proti levicovým politikům obecně. V čele s prezidentem totiž ukazují, že si z konceptu univerzálních lidských práv vybírají jen to, co se jim zrovna hodí.

Marek Benda vytáhl na prezidenta Zemana jeho vlastní bonmot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Zatímco v Česku i v Evropské unii hodlá současný levicový premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hájit práva adopce ze strany homosexuálních párů nebo nošení muslimských šátků na školách, na Číně mu zřejmě nevadí, že tamní komunisté zavírají své oponenty do vězení. Nevadí to podle všeho ani prezidentu Zemanovi, který prohlásil, že nepřijel Čínu poučovat o lidských právech, ale učit se od ní. Benda prý s tímto postojem zásadně nesouhlasí, ale respektuje fakt, že v tuto chvíli drží politici s těmito názory moc prakticky na všech úrovních.

)

Celý komentář Marka Bendy naleznete ZDE

Co ale podle vlastních slov respektovat nemůže, jsou slova prezidenta Zemana o ostrovu Tchaj-wan, který naše hlava státu popsala jako součást kontinentální Číny, ačkoli je tam zvolená demokratická reprezentace odlišná od čínské vlády.

„Česká republika i Tchaj-wan jsou si podobné velikostí, potřebou se zabezpečit proti sousedícímu velkému bratrovi, důrazem na inovace a kreativní schopností i snahou o budování a upevňování demokracie a úcty k lidským právům. Mnoho let usiluje Česká republika o rozvoj vztahů s Tchaj-wanem, aniž by tím urážela pevninskou Čínu. Za těchto okolností byla zmínka prezidenta Zemana o právu Číny na území Tchaj-wanu úplně zbytečnou urážkou tchajwanského lidu, která může naše vztahy velmi poškodit. Hloupou o to víc, že vůbec nebyla potřebná a nikdo ji po něm nechtěl. Jak Miloš Zeman sám s chutí bonmotuje a cituje klasiky: ‚Bylo to horší než zločin, byla to chyba,‘“ rozčílil se Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…