Martin Engel se rozhodl, že trumfne své předchůdce

14.02.2011 9:14

Donedávna ho v naší zemi znalo poměrně málo lidí. Dnes ho znají snad všichni. Martin Engel, šéf Lékařského odborového klubu se stal lékařem, který drží v šachu české politiky. Svým neústupným chováním trumfl dokonce i své předchůdce Davida Ratha nebo Milana Kubka.

Martin Engel se rozhodl, že trumfne své předchůdce

Říká se o něm, že pokud něčemu opravdu věří, je schopný dotáhnout svou věc až do úplného konce. Je tvrdohlavý, nedůvěřivý k velkým slibům a radikální. Dnes už všichni v naší zemi vědí, že jde o přesnou charakteristiku Martina Engela, šéfa Lékařského odborového klubu.

Všichni účastníci zatím neúspěšných vyjednávání mezi Lékařským odborovým klubem (LOK) a ministerstvem zdrvaotnictví se shodují, že je to právě Martin Engel, kdo trvá nekompromisně na lékařských požadavcích zvýšit základní platy o osm až dvanáct tisíc měsíčně a dostat k tomu od ministra přesně definované záruky.

Není pravda, že se domluvit nechci

Přesto Martin Engel pověst člověka, který se vlastně vůbec ani domluvit nechce, odmítá. "Myslíte, že mě baví být neustále pod tlakem a poslouchat, že někoho vydírám? Já jsem ale těm lidem, kteří za mnou stojí, něco slíbil, a tak nemůžu vzít ponižující nabídku, která navíc nic negarantuje," hájí svůj postoj Engel.

Sledujeme téma:
Exodus lékařů

Více o aktuálním vývoji:
Lékaři neodejdou. Dohoda s Hegerem je před podpisem

Podle profilu tohoto odboráře, jež v pondělí zveřejnily Hospodářské noviny, patřil Engel vždy k radikálnímu křídlu lékařských odborů, ale v devadesátých eltech se neprojevoval, a to i přesto, že patří do zakladatelské sestavy LOK. Působil jako rentgenolog v Nemocnici ministerstva vnitra Na Míčánkách a tvrdých vyjednávání Davida Ratha se nezúčastňoval.

Do nejužšího vedení LOK se dostal až v roce 1999 po Rathově odchodu do čela Lékařské komory. To už pracoval dva roky ve vinohradské nemocnici jako radiolog. Odborníci z lékařského prostředí o něm mluví tak, že své práci rozumí, nikdy však prý nepatřil k lékařským kapacitám.

V čele odborů od roku 2006

Do čela odborů se pak postavil Engel v roce 2006. Až vloni v květnu se rozhodl oslovit šéfa agentury Ewing PR Jiřího Hrabovského a požádal ho, aby vymyslel profesionální kampaň, která lidem srozumitelně sdělí, jak jsou na tom nemocniční doktoři špatně. Zaplatil za ni velké peníze, původní smluvená částka 3,5 milionu korun bude zcela zřejmě překročena, poněvadž akce nakonec trvá déle, než se očekávalo.

Šestapadesátiletý lékařský odborový boss, který má doma manželku a dospělého syna,  však také přiznává, že nyní prožívá jedno z nějtěžších období života. Nejenom, že je pod velkým tlakem médií a politiků, ale jeho lékařská vzpoura ztratila v posledních týdnech i podporu veřejnosti.  

Dále čtěte:
PR agentury mohou v protestech pomoci. Noviny naplní určitě
John to nepochopil. Petice je pro premiéra, aby ho odvolal, říká odborář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…