Máš Sputnik? Ne volnému cestování. EU debatuje

03.03.2021 10:56

V Evropské unii je shoda na vytvoření digitálního certifikátu o očkování, který by umožnil volně cestovat po Evropě. Volají po tom zejména jižní státy sedmadvacítky závislé na cestovním ruchu. Přichází však i obavy. „Nejprve zajistěme, aby lidé dostali vakcínu, a pak můžeme diskutovat o tom, jaké známky nebo karty nebo co chceme,“ myslí si belgický europoslanec. Problém ovšem mohou mít státy, co očkují ruským Sputnikem nebo čínským Sinopharmem. Poláci je nechtějí.

Máš Sputnik? Ne volnému cestování. EU debatuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Angela Merkelová zjistila, že si zapomněla roušku

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

V Evropské unii se mezi členskými státy volá po zavedení takzvané zelené karty, tedy potvrzení o očkování, které by umožňovalo volně cestovat po území sedmadvacítky. Rada Evropy, tedy premiéři či prezidenti Evropské unie, se dokonce o tomto tématu ve čtvrtek bavili, ačkoliv k nějakému oficiálnímu stanovisku prozatím nedospěli. Psal o tom německý server DeutscheWelle.

Zelená karta, která by umožnila snazší cestování po Evropě, je něco, co potřebují jižní státy Evropské unie jako Itálie, Řecko či Španělsko. Tyto státy, které jsou závislé na turistickém ruchu, utrpěly za uplynulou sezónu znatelné ekonomické ztráty. Severní státy evropského bloku se ovšem obávají toho, zda mezinárodní certifikát pro cestování po naočkování nebude diskriminační. Mají též obavy z toho, že naočkovaný jedinec stále může být infekční, a tedy může nákazu předávat dále. „Ve večerní tiskové konferenci německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je konsenzus na certifikátech, ale není známo, jak by přesně měly být užity,“ uvedl Deutsche Welle.

Celý článek ZDE:

„Každý souhlasí s tím, že potřebujeme digitální vakcinační certifikát,“ pověděla Merkelová. Dodala, že tyto dokumenty by měly být k dispozici v létě, jelikož sedmadvacítka potřebuje tři měsíce na vybudování technického rámce kolem certifikátů. Cestovat ovšem bude možné i bez certifikátu, nejspíše bude ovšem třeba negativní PCR test.

Belgický europoslanec Marc Botegna Deustche Welle pověděl, že udělování svobody pohybu na základě zdravotního stavu může být šikmou plochou pro Evropskou unii. „Je to ještě spornější, pokud lidé nemají přístup k vakcíně,“ řekl. „Nejprve zajistěme, aby lidé dostali vakcínu, a pak můžeme diskutovat o tom, jaké známky nebo karty nebo co chceme,“ dodal.

Maďarský deník HungaryToday ovšem upozornil na to, že s vakcinačními certifikáty může být problém. Maďarsko totiž používá kromě západních vakcín i očkovací látky z Ruska a Číny, tedy Sputnik V a Sinopharm. Ty ovšem nejsou schváleny Evropskou lékovou agenturou. Se Sputnikem ovšem ve velkém počítá i Slovensko, kdy slovenský premiér objednal dva miliony dávek. 

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Od soboty mohou vstoupit do Polska lidé z České republiky či Slovenska pouze s negativním testem. Kdo do země vstoupí bez něj, tak musí na čtrnáct dní do karantény. To samé má přitom dle polského ministra zdravotnictví platit i na jedince, co jsou očkováni vakcínou, která nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou. Právě mezi tyto látky patří ruský Sputnik V a čínský Sinopharm. Ačkoliv tedy může být Maďar či Slovák naočkován, tak stále musí po překročení polských hranic do dvoutýdenní karantény.

Na výzkumu digitálního zdravotního certifikátu pracují již od minulého roku výzkumníci z IBM. Účelem digitálního certifikátu je pomocí QR kódů ověřit údaje o zdravotním stavu zaměstnanců, zákazníků a návštěvníků na základě stanovených kritérií. Web IBM zdůrazňuje, že ochrana soukromí je primární a že aplikace sdílí osobní údaje o zdraví způsobem, který je zabezpečený, ověřitelný a důvěryhodný. Tuto aplikaci mohou využívat nejen vlády, ale i aerolinky, hotely, restaurace, sportovní centra či dokonce parky. Zelené unijní pasy tedy mohou fungovat na základě této aplikace od IBM. „Při vývoji digitálního certifikátu o očkování musí Evropská unie vzít v úvahu skutečnost, že v době svého zavedení bude v Maďarsku velká část populace naočkována vakcínami Sinopharm a Sputnik V,“ uzavřel Hungary Today.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…