Máš covid? Stát ti zaplatí hotel. Prymulovo nové opatření

08.10.2020 9:24

Za středu počty nakažených rekordně narostly. Bylo zaznamenáno přes 5300 nových případů koronaviru. Přibývá i počet lidí, kteří musí zamířit do nemocnice, které se pomalu plní nemocnými a ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula musí řešit nerudovskou otázku „kam s nimi?“ A našel odpověď.

Máš covid? Stát ti zaplatí hotel. Prymulovo nové opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Stále roste počet lidí, kteří s nemocí covid-19 musí zamířit do nemocnice. V tuto chvíli je hospitalizováno přes 1500 lidí. Vedle toho se ale lékaři a sestry starají i o další nemocné - o onkologické pacienty, o lidi, kteří mají problémy se srdcem, s ledvinami a tak podobně. Nemocnice se tedy postupně plní a ministr zdravotnictví Prymula musí řešit otázku, kam s covidovými pacienty.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí

MF Dnes a server Lidovky oznámily, že šéf resortu zdravotnictví už také našel na tuto otázku odpověď. Covid pozitivní osoby, které bude třeba izolovat, mohou skončit v hotelích. Vzhledem k malému počtu turistů v Česku jsou často téměř prázdné.

„Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely,“ řekl podle MF Dnes ministr.

To potvrdil Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. „Jednáme s vládou, mapujeme kapacitu. Obdobná debata se vedla už při první vlně, takže když nás teď oslovil premiér Babiš, souhlasili jsme, že určitě pomůžeme,“ uvedl.

To, že se nemocnice postupně plní, potvrdila pro server Lidovky.cz mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. „Už saháme do rezerv. Musíme omezit dlouhodobě plánované operace. Jsme téměř plní, proto jsme museli pro covidní pacienty otevřít i rehabilitační oddělení, kde je připraveno dalších 22 lůžek,“ upozornila Plachá.

A tady se znovu nabízí, že by mohlo pomoci, kdyby část lidí odešla z nemocnic do hotelů.

Ministerstvo zdravotnictví se snaží hledat řešení. Jedním z nich jsou hotely. „Bude dobré, když z nemocnic odejdou lidé, kteří tam jsou ze sociálních důvodů, protože nemají kam jít. Když tyto osoby převedeme do hotelů, tak tam nebude žádný problém s poskytováním péče, dáme tam adekvátní personál,“ řekl ve středu rádiu Impuls ministr Prymula.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, předseda ČSSD, s tímto plánem souhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…