Masakr v Německu. Údajně psychicky narušený muž najel dodávkou do lidí

07.04.2018 18:02

Při najetí dodávky do skupiny lidí v centru západoněmeckého Münsteru zemřeli dnes odpoledne čtyři lidé včetně údajného pachatele, který spáchal sebevraždu. Potvrdilo to německé ministerstvo vnitra. Podle policie je dalších 20 lidí zraněno. Šest lidí bojuje o život. Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WDR najel dnes v západoněmeckém Münsteru do lidí 49letý Němec s psychickými problémy.

Masakr v Německu. Údajně psychicky narušený muž najel dodávkou do lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Dodávka najela do lidí, kteří si užívali letního posezení před restaurací Kiepenkerl, což je tradiční podnik uprostřed historického centra města.

„Řidič se zastřelil,“ řekla agentuře AFP policejní mluvčí. Policie nejdřív tvrdila, že po nikom dalším nepátrá a nebezpečí už netrvá. Později ale informovala, že prověřuje, zda nejsou na útěku další podezřelé osoby. Podle neověřených informací totiž z dodávky možná vyskočily další osoby a utekly.

Na místě zasahují hasiči a policisté, přijely sanitky. U místa zasahovalo i několik záchranářských vrtulníků. Ve voze policie našla podezřelý předmět, a proto uzavřela velkou část historického centra univerzitního města. Podle Spiegel Online policie pátrá také po výbušnině.

Na twitteru policie vyzvala obyvatele, aby se oblasti vyhýbali a nechali záchranáře v klidu pracovat. Policie rovněž varovala před spekulacemi a dodala, že situace je nepřehledná. Vyzvala také lidi, aby na sociální sítě nedávali fotografie z místa. Také starosta Müntsteru Markus Lewe uvedl, že okolnosti incidentu jsou nejasné.

České ministerstvo zahraničí dnes doporučilo návštěvníkům Münsteru zvýšenou opatrnost. Mají se řídit pokyny bezpečnostních složek a v případě potřeby kontaktovat nouzovou linku zastupitelského úřadu v Berlíně (+491702479956).

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová na twitteru uvedla, že kancléřství myslí na oběti a jejich rodiny a událost v Münsteru označila za „strašnou zprávu“.

Dnešní událost připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri najel s nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WDR najel dnes v západoněmeckém Münsteru do lidí 49letý Němec, který v minulosti trpěl psychickými problémy. Nic nenasvědčuje teroristickému útoku. Informace médií zatím nebyly oficiálně potvrzeny.

Řidič dodávky Jens R. měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy, informovala německá média. Podle informací televize ZDF se řidič už v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm údajně měla záznamy kvůli drobné kriminalitě.

Policie údajně prohledává jeho byt. Postupuje přitom s obezřetností, protože se obává, že v bytě by mohly být výbušniny. Policie označila zprávy některých o údajném spolupachateli za spekulace. Nyní předpokládá, že řidič jednal sám. Podle informací zpravodajské televize n-tv už ale nehledá další případné podezřelé.

Podle agentury DPA bylo dnes v centru Münsteru v době incidentu větší množství policistů než obvykle kvůli plánované demonstraci Kurdů. Policisté tak mohli být rychle na místě.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o případných obětech z řad českých občanů, řekla ČTK mluvčí resortu Irena Valentová. Dodala, že Černínský palác je ve spojení s ambasádou v Berlíně, která situaci sleduje ve spolupráci s německými bezpečnostními orgány.

Ministerstvo navíc rozeslalo upozornění českým turistům v Německu, kteří jsou registrování v dobrovolné databázi DROZD. Lidé mohou v případě potřeby využít také nouzovou linku českého zastupitelského úřadu v Berlíně.

Soustrast obětem a jejich rodinám už vyjádřilo několik německým politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Německý ministr vnitra Horst Seehofer kromě toho ujistil, že policie naplno pracuje na objasnění činu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…