Masakr v Oděse: Vše prý bylo jinak

14.04.2015 13:15

Loňského druhého května došlo v ukrajinské Oděse ke střetu mezi příznivci kyjevské vlády a proruských separatistů. Při požáru v Domu odborových svazů následně zahynulo 42 lidí. Šéfka charkovské organizace pro lidská práva Halya Coynashová nyní konstatuje, že skutečné události se značně liší od toho, jak je líčí ruská propaganda.

Masakr v Oděse: Vše prý bylo jinak
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Coynashová v této souvislosti zmiňuje vyšetřování nezávislé Skupiny 2. května, která podrobně zdokumentovala celou tragédii. Podle předsedy vyšetřovací skupiny biochemika Vladislava Balinského není pravda, že by byli příznivci separatistů nahnáni násilím do budovy. Podle této verze, jež přijala za svou, zapálili budovu a zavraždili všechny, kteří se pokusili uniknout před šlehajícími plameny.

Balinskij byl jedním z prvních lidí, kteří vstoupili do budovy po uhašení požáru, a jeho fotografie jsou podle Coynashové věrohodným svědectvím, co se na místě skutečně událo. Ukrajinský biochemik tvrdí, že se v budově několik proruských aktivistů zabarikádovalo. Podle jeho svědectví použil jeden z vůdců proruských sil Artem Davydčenko lest, aby do budovy dostal přibližně 300 lidí. Lidé byli obvoláváni a žádáni, aby přišli a poskytli zdravotní pomoc raněným, kteří se účastnili prvních střetů v centru města. Očití svědci rovněž referovali o tom, že cestujícím na konečné zastávce tramvaje číslo 18 kdosi tvrdil, že je v tramvaji bomba, a ať se jdou schovat do Domu odborových svazů

celý text v angličtině je ZDE

Vypuknutí požáru v budově je možné dle Belinského rozdělit na dvě etapy. Ta první začala v 19:44 a skončila po devíti minutách mohutným kouřem z komína. „Tragická podstata požáru spočívá v tom, jak rychle se začal šířit po celé budově ve své druhé fázi. Oheň prakticky okamžitě zachvátil schodiště mezi třetím a čtvrtým patrem, stejně jako dřevěné dveře a chodby v prvním patře. Lidé se shromáždili u okna v mezipodlaží a ve chvíli se ocitli v pasti při teplotě 700 °C. Zemřeli tedy buď v důsledku horka, případně po skoku z okna. Ve čtvrtém a pátém patře zemřeli všichni v důsledku vdechnutí kouře a jedovatých výparů,“ konstatuje Belinskij.

Coynashová vyvrací teze ruské propagandy, dle které v budově zahynuly stovky lidí. „Přitom bylo prokazatelně nalezeno 42 ohořelých těl, z nichž pouze jedno nebylo identifikováno. Neexistuje žádný důkaz o dalších stovkách mrtvých. Ani statistiky pohřešovaných v Oděse nenapovídají nic o tom, že by se někam ztratily stovky lidí. I když úřady odmítly členům Skupiny 2. května ukázat výsledky forenzních vyšetření, Belinskij ani další člen skupiny Čarkisijan nenašli žádné důkazy svědčící o jiné příčině úmrtí než v důsledku ohně, kouře a toxických výparů. V budově se však zcela prokazatelně nacházelo mnoho vysoce hořlavého materiálu. Vedle čalouněného nábytku obsahujícího polyuretan a hořlavou pěnu, to byly Molotovovy koktejly a jiné zápalné kapaliny, plynový generátor či lednička obsahující freony.

Požárníci zaznamenali první hlášení o vypuknutí ohně v 19:31. Nejprve se rozšířil přes dveře a pokračoval přes barikády. Není ovšem jasné, kdo jej způsobil, protože Molotovovy koktejly na sebe házely obě strany. Rychlá reakce městských hasičů mohla zabránit rozšíření požáru a umožnit lidem, aby se vyhnuli vstupu do nebezpečné oblasti. Záchranná služba byla volána několikrát, ale dorazila až ve 20:16. Po celých čtyřicet minut to tak byli dle Coynashové především příznivci jednotné Ukrajiny, kterým se podařilo zachránit životy desítek lidí. „Ruská propaganda vydává sestříhané záběry za údajné důkazy masakru. Nemá smysl si dělat iluze o těch, kteří je lživě vydávají za pravdivý odraz skutečnosti. Například toto video však jasně dokazuje, kde je pravda,“ píše Coynashová.

Většina pogromů podle Coynashové začala tím, že byli Židé lživě obviňováni ze skutků, které nespáchali. „Ti, kteří se snaží udělat z tragického požáru v Domě odborových svazů masakr, za nějž údajně nesou zodpovědnost proukrajinské síly, dobře vědí, co mohou jejich obviňováním způsobit. Často můžeme z úst proruských separatistů slyšet, že právě masakr v Oděse je přesvědčil, že je třeba bojovat proti kyjevské vládě. Nedá se říci nic jiného, než že byli cynicky podvedeni,“ tvrdí Coynashová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…