Masarykova univerzita se přidala ke Karlově. Odmítá Dobešovu reformu

21.01.2012 13:31

Masarykova univerzita v Brně se připojila ke Karlově univerzitě a dalším protestujícím proti reformě vysokých škol. Podle svých slov důrazně odmítá věcný záměr zákona a také zákon o finanční pomoci studentům, který se mimo jiné týká speciálních půjček.

Masarykova univerzita se přidala ke Karlově. Odmítá Dobešovu reformu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"Nedostatečná komunikace při přípravě zákonů ze strany ministerstva k akademické veřejnosti by mohla ohrozit realizaci i těch reformních kroků, které by mohly českému vysokému školství prospět. Vedení Masarykovy univerzity totiž zastává názor, že české vysoké školství nezbytně potřebuje reformy," uvedl rektor Mikuláš Bek.

Podle Beka se musí reformovat především pojetí profesur a docentur, akreditační proces a systém financování vysokých škol. "Dosavadní věcné záměry ale i následná diskuze navíc podceňují otázku autonomie vysokých škol v oblasti hospodaření," nesouhlasí Bek s návrhem ministerstva školství.

Brněnská Masarykova univerzita se tak přidala k pražské Univerzitě Karlově, jejíž rektor Václav Hampl taktéž nesouhlasí s návrhy ministra Josefa Dobeše. Brněnské vysoké škole vadí například to, že návrh zákona o finanční pomoci studentům nebyl s univerzitami diskutovaný.

Navíc poslední verze věcného záměru vysokoškolského zákona je prý příliš obecná, a tak připouští různá vyznění. Stejně jako Bekovi pražští kolegové tak vyzývá k další diskuzi.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …