Masový vrah Putin a ohořelé děti před ruskou ambasádou. Aktivisté tam postavili „minimajdan"

20.07.2014 20:39

REPORTÁŽ „Zastavme Putina, zachraňme demokracii.“ Takovými transparenty se vybavili aktivisté, kteří v neděli odpoledne před ruským velvyslanectvím v Praze postavili „MikroMaidan“. Protestovali proti údajně totalitnímu Rusku a „diktátoru“ Putinovi, který podle nich nese odpovědnost za sestřelení malajsijského dopravního letounu, což ilustrovali i na ohořelých dětských figurínách.

Masový vrah Putin a ohořelé děti před ruskou ambasádou. Aktivisté tam postavili „minimajdan"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

V rámci několikahodinového happeningu chtěli aktivisté vyjádřit svůj nesouhlas s politikou prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, kterého označují za masového vraha a diktátora, jenž utlačuje vlastní obyvatelstvo a má pod kontrolou veškerá média v zemi. Zodpovědnost za sestřelení dopravního letounu Boeing 777 na východě Ukrajiny podle nich rovněž padá na Putina, protože prý podporuje tzv. separatisty.

Před velvyslanectvím Ruské federace v pražské Bubenči proto aktivisté postavili jakýsi malý Majdan. Nechyběly stany, ukrajinské vlajky, hudba a četná zvolání „Sláva Ukrajině!“. Happeningu dominovala černá plachta, na které byly rozloženy různé předměty, včetně oblečení nebo ohořelých panenek, které měly symbolizovat místo, kam sestřelený letoun ve čtvrtek dopadl. Na jeho palubě cestovalo i mnoho dětí.

Nešlo však o žádnou masovou akci. Necelou půlhodinu před ohlášeným začátkem „Majdanu“ na místo dorazili čtyři aktivisté a pomalu začali chystat připravené věci. Nakonec se jich sešlo kolem patnácti, přičemž vizuální dojem většího počtu účastníků pomohli vytvořit i přítomní novináři a početný štáb České televize.

Patrně i vzhledem k místu, kde se akce konala, na její průběh dohlíželo množství policistů. Těch bylo zhruba třicet. V jednom z asi patnáctky policejních vozů byli opodál u Místodržitelského letohrádku připraveni i policejní psi.

„Protestujeme proti všeobecné západní letargii. Putin je diktátor, který utlačuje svůj národ a stát, zlikvidoval jakékoliv demokratické instituce,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z pořadatelů Otakar Van Gemund. Jestli však Putin utlačuje vlastní lidi, čím si vysvětlit jeho rostoucí popularitu? „Když nebyl schopen vyburcovat ekonomiku, vyzkoušel všechny západní recepty a chtěl zůstat u moci, tak se se svojí expanzivní politikou snaží vytvořit nacionalistické klima, a Rusové to mají rádi,“ myslí si.

Podle druhého z organizátorů má prý Putin strach. „Rusko je veliká země a určitě tam jsou miliony lidí, kteří ho nechtějí. A uvědomme si, že revoluci tam vždy způsobily pouze stovky tisíc lidí. Takže Putin není všemocný, on se bojí a ze strachu vždycky pochází to největší zlo. Bojí se, že se mu stát rozpadá mezi rukama, a proto rozpoutal tu strašnou válku,“ řekl redakci Michal Majzner.

„Jel jsem kolem a od té doby, co se všechno hází na Putina, s sebou neustále vozím georgijevskou stužku. Nejsem žádný rusofil, ale nenechám ze sebe dělat blbce. Jak oni vědí, že to udělal Putin? Vždyť je to demagogie! Neví se vůbec nic a oni tady mají o viníkovi jasno. A hysterický Obama vříská, že to shodil Putin. Přišel jsem, aby to nevypadalo, že jsme všichni blbci a podporujeme ty kyjevské ‚demokraty‘,“ vysvětlil redakci ParlamentníchListů.cz občan, který na akci přišel podpořit Putina a jeho politiku. Z důvodu vlastní bezpečnosti ale nechtěl zveřejnit své jméno. Redakce má nicméně jeho názor s jeho souhlasem zvukově zaznamenaný.

Některým aktivistům se však přítomnost lidí s výrazně odlišným názorem nelíbila, a tak se pustili do vášnivé diskuze. „Putin v Rusku tahá kartu nacionalismu,“ řekl jeden z aktivistů. Na otázku, na základě čeho tak soudí, už odpovědět neuměl. Lidé se překřikovali i v debatě nad dalšími tématy. „Armáda na jihovýchodě Ukrajiny brání vlastní obyvatele,“ řekl přesvědčeně jeden z organizátorů „Majdanu“ a vysloužil si za to pokřik, že ukrajinská armáda tam naopak vlastní obyvatelstvo vraždí, stačí se prý podívat na videa, kterých po internetu koluje dostatek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…