Mat dámou. Mezinárodní šachová federace nastavila pravidla pro přeoperované hráče

17.08.2023 22:45 | Monitoring

Mezinárodní šachová federace (FIDE) rozhodla o zákazu transsexuálních žen na oficiálních soutěžích pro ženy. Transsexuální osoby se mohou hlásit na otevřené soutěže. Některým transsexuálním hráčkám budou odebrány jejich tituly a výsledky dosažené před změnou pohlaví z muže na ženu nebudou moci být použity pro získání ženských titulů.

Mat dámou. Mezinárodní šachová federace nastavila pravidla pro přeoperované hráče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šachy

„Změna pohlaví je změna, která má významný dopad na status hráče a jeho budoucí způsobilost k účasti na turnajích, proto může být provedena pouze v případě, že je předložen relevantní doklad o změně,“ oznámila v nových směrnicích Mezinárodní šachová federace FIDE.

Podle nových směrnic zveřejněných v pondělí nemají osoby, jež si změní pohlaví z muže na ženu, „právo“ účastnit se některých oficiálních soutěží pro ženy, dokud nebude provedena „další analýza“. Ta může trvat roky. „V případě změn pohlaví z mužského na ženské nemá hráč právo se účastnit oficiálních akcí FIDE pro ženy až do rozhodnutí FIDE. Takové rozhodnutí by mělo být založeno na další analýze a musí být přijato radou FIDE v nejbližším možném termínu, nejdéle však do dvou let,“ stojí ve zveřejněné příručce směrnic od šachové federace.

Transsexuální osoby i nadále mají možnost hrát v otevřených soutěžích. „Pro osobu, která změnila pohlaví, neexistují omezení hrát v otevřené sekci,“ uvedla FIDE.

Ve zveřejněné příručce je rovněž uvedeno, že pokud je hráč držitelem titulů v ženských kategoriích a změní si pohlaví na mužské, „ženské tituly budou zrušeny“. Pokud by hráč změnil pohlaví z muže na ženu, tituly mu zůstanou.

„Žádné vrcholové hodnocení nebo výsledky, které byly dosaženy před oficiální změnou pohlaví, nemohou být použity pro získání ženských titulů po zákonné změně pohlaví,“ říká též příručka FIDE.

Zároveň si FIDE nárokuje právo na informování organizátorů a dalších stran o případné změně pohlaví hráčů, aby mohli záznamy hráče sledovat a předejít případným neoprávněným zápisům do turnajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…