McCaina a další klepne pepka: U Donalda J. Trumpa leží dokumenty, ze kterých vláda Ukrajiny šílí. Jde o zločiny Porošenka a usmíření s Ruskem

20.02.2017 7:55

Týden před tím, než Michael T. Flynn rezignoval na post bezpečnostního poradce prezidenta Spojených států, byl do Bílého domu doručen zapečetěný plán na zrušení sankcí proti Ruské federaci, píší New York Times.

McCaina a další klepne pepka: U Donalda J. Trumpa leží dokumenty, ze kterých vláda Ukrajiny šílí. Jde o zločiny Porošenka a usmíření s Ruskem
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Michael Flynn byl na svou funkci nucen rezignovat, jeho plán na zrušení sankcí proti Rusku je ovšem stále na stole. Hlavními propagátory plánu jsou podle newyorského deníku soukromý právník amerického prezidenta Michael D. Cohen, který mu dokument obsahující popis plánu sám doručil, dále Trumpův obchodní partner specializující se na Rusko Felix H. Sater a ukrajinský právník a opoziční politik Andrij Arťomjenko.

Všichni tito muži uvádějí, že jejich cílem je ukončit již tři roky trvající konflikt, který si vyžádal přes 10 000 lidských životů. „Kdo by se nechtěl zasadit o mír,“ cituje Cohenova slova americký deník.

Plán ovšem zahrnuje nejen dosažení míru, nýbrž i změnu politického vedení Ukrajiny. Opoziční politik Andrij Arťomjenko, který se situuje do role nového lídra Ukrajiny, tvrdí, že má mnoho důkazů o zkorumpovanosti současného prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka. Arťomjenko uvedl, že je podporován nejvyššími poradci prezidenta Putina a hodlá se ucházet o post prezidenta země.

„Mnoho lidí mě nazývá ruským agentem, americkým agentem nebo agentem CIA. Jak ale chcete nalézt řešení problémů, jestliže spolu vzájemně nekomunikujeme,“ cituje slova ukrajinského opozičního politika deník New York Times.

Další dva tvůrci plánu mají údajně velmi pochybnou minulost. Felix Sater je Američan ruského původu, který byl v minulosti odsouzen za manipulaci s cennými papíry, do níž byla ve stejné době zapojena i mafie. Michael Cohen je jedním z partnerů Donalda Trumpa, který je vyšetřován americkou FBI kvůli podezření z napojení na Rusko.

Anketa

Je správné, když jde někdo za mříže kvůli pomočení a spálení Koránu?

3%
97%
hlasovalo: 15625 lidí

Andrij Arťomjenko před více než deseti let strávil přes dva roky v kyjevském vězení kvůli zpronevěře. Podle ukrajinského politika bylo rozhodnutí soudu politicky motivované.

Pokusy o vyjednávání o novém politickém uspořádání Ukrajiny bez účasti jejich politických představitelů se v Kyjevě pochopitelně setkaly s nelibostí. Velvyslanec Ukrajiny ve Spojených státech Valeriij Čalij uvedl, že „Arťomjenko nemá patřičný mandát k tomu, aby komukoli předkládal alternativní návrh mírového řešení ve jménu ukrajinského národa“.

Podle souboru informací, na kterém společně pracovali bývalý britský tajný agent s několika politickými odpůrci Donalda Trumpa, se měl Michael Cohen setkat během americké prezidentské kampaně s ruskými představiteli v Praze, kde měli společně probírat účast ze strany Ruska v amerických prezidentských volbách.

Ruský představitel, jehož jméno se objevilo ve zmíněné zprávě, později novinářům z New York Times sdělil, že Cohena nikdy v životě nepotkal. Stejně tak i Cohen trvá na tom, že Prahu nikdy nenavštívil.

Michael Cohen ovšem popřít nemůže to, že jeho žena pochází z Ukrajiny, kde kdysi sám pracoval na vytvoření etanolového obchodu.

Arťomjenkův plán pro Ukrajinu spočívá v tom, že Rusko stáhne veškeré své síly z východní Ukrajiny. Na oplátku za to by se na Ukrajině uskutečnilo referendum, ve kterém by obyvatelé Ukrajiny rozhodli o tom, bude-li Krym pronajat Rusku na období 50 či 100 let.

Podle ukrajinského velvyslance ve Spojených státech je takový plán nepřijatelný, jelikož odporuje ukrajinské ústavě. „Takové návrhy může vyprodukovat jen někdo, kdo zastupuje ruské zájmy,“ uvedl.

Právě z tohoto důvodu se Arťomjenko údajně chystá zveřejnit materiály kompromitující ukrajinského prezidenta Porošenka nařčeními z jeho údajného korupce. Tuší, že Porošenko a jeho lidé by jeho návrh v žádném případě nepřijali, tudíž se netají snahou je politicky svrhnout a nahradit politiky pragmatičtějšími vůči Rusku.

Spolupráce mezi Ruskem a USA?

Ve stejné době, kdy se na veřejnost dostala konkrétní podoba plánu na řešení ukrajinské krize naznačující možnou spolupráci mezi Ruskem a Spojenými státy, se v Mnichově konala každoroční bezpečnostní konference, na které vystoupil i americký republikánský senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham.

„Rok 2017 bude rokem, kdy nakopeme Rusko do zadku,“ sdělil Graham, který vystupuje za zavedení dalších sankcí proti Rusku, zúčastněným světovým lídrům.

„Mým cílem je položit to na Trumpův stůl. Budu doufat, že si uvědomí, že jako lídr svobodného světa s námi musí spolupracovat a postupovat proti Rusku tvrdě,“ dodal.

Obdobné postoje zastává, jak známo, dlouhodobě i veterán amerického Senátu John McCain (republikán – stát Arizona).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…