Medaile pro Zdenu Mašínovou. Navrhuje ministryně Černochová

13.04.2023 19:30

V Poslanecké sněmovně již leží přes sto návrhů na udělení státních vyznamenání z rukou prezidenta Petra Pavla. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) například navrhla Zdenu Mašínovou, dceru protinacistického odbojáře Josefa Mašína. O té kdysi exprezident Miloš Zeman prohlásil, že si nezaslouží vyznamenání jen proto, že je to něčí sestra.

Medaile pro Zdenu Mašínovou. Navrhuje ministryně Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

Už více než stovka návrhů na udělení státního vyznamenání ze strany občanů i poslanců poputuje na posouzení prezidentu Petru Pavlovi. Hned několik návrhů na ocenění podá podle informací serveru Seznam Zprávy šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ta mimo jiné navrhuje na Řád Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam parašutisty z Operace Anthropoid Jana Kubiše s Jozefem Gabčíkem.

„Zejména v případě Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří v mých očích ztělesňují ideál odvahy a boje Čechoslováků proti nacistické tyranii, mě poněkud překvapilo, že doposud od české hlavy státu neobdrželi nejvyšší státní vyznamenání. Myslím, že je vhodný čas tento historický dluh napravit a Řád bílého lva oběma konečně propůjčit,“ uvedla předsedkyně dolní komory.

Své návrhy přidala také ministryně obrany Černochová. Ta například chce ocenit Zdenu Mašínovou, dceru protinacistického odbojáře Josefa Mašína a mladší sestru protikomunistických odbojářů, bratří Mašínů.

Mašínová loni v říjnu odmítla převzít státní vyznamenání pro svého otce z rukou exprezidenta Miloše Zemana. Řád bílého lva pro příslušníka legendární odbojové organizace Tři králové Josefa Mašína tak převzala právě ministryně Černochová.

Vyznamenání z rukou nového prezidenta Petra Pavla by podle svých slov Mašínová přijala. „Situace se změnila, určitě bych o tom přemýšlela, zda bych si takové vyznamenání od prezidenta Petra Pavla převzala.

Ta byla dlouholetou kritičkou bývalého prezidenta Miloše Zemana, kterého mimo jiné označila za narušené individuum. „To, že se rozhodl starat se o desetimilionovou společnost ve stavu, v jakém je. Považuji to za krajní nezodpovědnost, vždyť sotva stojí na nohou! A to, jak se vyjadřuje? On je psychicky i fyzicky narušený. Jedná se o naprostou devalvaci nejen případného vyznamenání, ale celé prezidentské funkce,“ uvedla v roce 2018 po druhém Zemanově zvolení.

V rozhovoru se pak ještě vyjádřila k Zemanově náklonnosti k Rusku a k Číně. „On nás znovu cpe tam, odkud jsme už jednou získali ty nejhorší zkušenosti a odkud máme ty nejhorší zkušenosti. Nazývám to přímo zločinem tohoto člověka. Myslím si, že veřejnost by měla dát najevo, že by měl okamžitě odejít. Zeman je něco tak trapného a hrozného… A jeho vystupování má vliv na celou společnost,“ uzavřela.

Zeman v tomtéž roce na oplátku odmítl vyhovět návrhu Senátu o udělení vyznamenání Zdeně Mašínové Za zásluhy. „Já opravdu nevidím důvod vyznamenávat někoho jenom proto, že je něčí sestra. Můžeme diskutovat o bratrech Mašínech, ale o jejich příbuzných bychom v této souvislosti diskutovat neměli,“ prohlásil Zeman.

Mašínová už tehdy odmítla, že by případné státní vyznamenání z rukou Miloše Zemana přijala. „Takové individuum, co nás cpe na východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné,“ nebrala si servítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…