Méně plynů! Leyenová má velký plán. I pro Čechy

16.09.2020 15:39

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že by měla Evropská unie do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent oproti stavu v roce 1990. Ve svém středečním poselství také představila plány na dalších 12 měsíců. Koronavirová krize by podle ní měla sloužit jako příležitost nastartovat velkou vlnu ekologických projektů.

Méně plynů! Leyenová má velký plán. I pro Čechy
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Leyenová představila nový plán snižování emisí, který původně počítal se snížením o 40 procent oproti roku 1990. „Uznávám, že je to pro některé mnoho a pro jiné málo,“ řekla von der Leyenová v Evropském parlamentu. „Podle nás je tento cíl ambiciózní, dosažitelný a prospěšný. Zvládneme to, jak už jsme ukázali v minulosti,“ dodala podle informací serveru Lidovky.cz.

Podle Leyenové hraje v přijetí nových závazků roli i fakt, že prý bylo dosavadní omezování emisí spojené s výrazným hospodářským růstem. S novými cíli souhlasí většina unijních zemí a velké firmy a zejména neziskové organizace to vyloženě vítají.

Nový požadavek je ale podle některých zemí včetně České republiky téměř nesplnitelný. Ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) zdůraznil, že Česko má velký problém dostát i starému požadavku na snížení emisí, současných 55 procent je podle něj nereálné, máme-li si zachovat energetickou soběstačnost.

Leyenová také vyzvala státy Unie, aby více než třetinu chystaného fondu obnovy po koronavirové krizi směřovaly do nových ekologických projektů. Fond obnovy o objemu 750 miliard eur (20 bilionů korun) je určen na obnovu ekonomik, které byly zasaženy restriktivními opatřeními v době koronavirové krize. Podle Leyeneové bude velká část fondu pokryta prostřednictvím takzvaných zelených dluhopisů, které mají pokrýt financování ekologických projektů.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…