Merkelová dostala týdenní ultimátum. Jinak jí hrozí soud

06.09.2017 11:27

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí na svých předvolebních vystoupeních bouřlivým projevům nevole, ale může být ještě hůř. Objevují se náznaky, že by mohla v příštích měsících stanout před soudem.

Merkelová dostala týdenní ultimátum. Jinak jí hrozí soud
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Před soudem se však Merkelová neobjeví pro své rozhodnutí otevřít hranice více než jednomu milionů migrantů z Afriky a Blízkého východu, jak by jistě uvítali kritici její přistěhovalecké politiky. Potenciální žaloba na kancléřku se týká záležitosti, která loni na jaře vzbudila rovněž značné emoce. Oblíbený satirik Jan Böhmermann se ocitl před soudem kvůli své značně vulgární básni, ve které se pustil do tureckého prezidenta Recepa Erdogana.

Vedle porušování lidských práv jej v nadsázce obvinil ze souložení s kozami. Abychom nechodili kolem horké kaše, označil jej přímo za „kozomrda“ a vyprovokoval tak tureckou hlavu státu k zuřivé reakci. Mezi Německem a Tureckem došlo k diplomatické roztržce a Böhmermann se do dnešních dnů nezbavil dojmu, že jej před rokem a půl Merkelová příliš nepodržela. Jeho advokát nyní nepřímo potvrdil, že společně zvažují podání žaloby na kancléřku.

Německá vláda v čele s Merkelovou po nátlaku turecké vlády vyslovila v polovině dubna souhlas s tím, aby se Böhmermann ze svého činu zpovídal před soudem. Po půl roce nicméně německá prokuratura rozhodla o ukončení trestního stíhání s odůvodněním, že není možné prokázat, jestli chtěl Böhmermann Erdogana skutečně urazit. O měsíc později potom započal občanskoprávní spor mezi satirikem a Erdoganem, který požadoval, aby byla výsměšná báseň zakázána.

Böhmermann ústy svého advokáta nevyčítá kancléřce ani tak skutečnost, že proti němu bylo zahájeno trestní stíhání, jako spíš některé její „doprovodné“ komentáře. Především to, když označila jeho báseň za „úmyslnou snahu tureckého prezidenta poškodit“. „Něco takového nemělo z úst tak vysoce postaveného politika vůbec zaznít. Nicméně nyní nebudeme probíhající právní řízení blíže komentovat,“ sdělil advokát Christian Schertz pro Tagesspiegel.

Schertz zároveň vyzval kancléřku, aby svá slova do jednoho týdne vzala zpět. „Pokud tak neučiní, doporučím svému klientovi, aby se obrátil na soud,“ doplnil advokát. Merkelová v loňském roce připustila, že její prvotní komentáře nebyly správné. Nicméně obhajovala rozhodnutí vlády s vydáním satirika „spravedlnosti“ s tím, že o jeho provinění nemohou rozhodovat politici, ale pouze soudní moc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…