Merkelová o řeckých dluzích: Odpouštění nepřipadá v úvahu. Ale...

19.07.2015 18:52

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes opět odmítla možnost seškrtání řeckých dluhů. Dala však najevo ochotu jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Merkelová o řeckých dluzích: Odpouštění nepřipadá v úvahu. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

"Řecko již získalo úlevy. Měli jsme tu dobrovolné seškrtání dluhu soukromými věřiteli, poté jsme prodloužili termíny splatnosti a snížili úrokové sazby. Nyní můžeme o takovýchto možnostech znovu jednat," řekla Merkelová v rozhovoru s německou televizí ARD.

Kancléřka nicméně upozornila, že "klasické seškrtání 30 či 40 procent dluhu není v měnové unii možné". Dodala, že o případných změnách splatnosti a úroků lze jednat až poté, co Řecko úspěšně projde první kontrolou nového záchranného programu.

Na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) se Atény s eurozónou předběžně dohodly v pondělí. Německý parlament v pátek spolkové vládě schválil další jednání o podrobnostech záchranného programu.

Z průzkumu agentury YouGov nicméně podle listu Die Welt vyplývá, že více než polovina Němců považuje plánovaný záchranný program pro Řecko za špatný. A téměř polovina by upřednostnila, kdyby zadlužené Řecko vystoupilo z eurozóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…