Merkelová řekla na summitu v Rize něco opravdu důležitého, všiml si komentátor

23.05.2015 15:00

Nad včera skončeným summitem Východního partnerství, které probíhalo v lotyšské metropoli Rize, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí komentátor listu Zbyněk Petráček. Za klíčová slova označil výrok německé kancléřky Angely Merkelové, která zchladila naděje zemí účastnících se Východního partnerství na vstup do EU.

Merkelová řekla na summitu v Rize něco opravdu důležitého, všiml si komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Východní partnerství není nástrojem rozšíření EU. Nesmíme vzbuzovat falešné naděje,“ uvedla Merkelová na adresu členů Východního partnerství, tedy na adresu Ukrajiny, Běloruska, Moldavska, Gruzie, Arménie a Ázerbajdžánu.

Petráček poukázal na to, že i tak ukrajinská vláda vsadila vše na přiblížení Západu. A cokoliv jiného než pevný slib členství v EU chápe jako podraz. Jenže takový slib svými slovy Merkelová vyvrátila.

Komentátor poukazuje i na to, že Západ nemá prostředky, vůli ani mandát od voličů na to, aby Ukrajinu výkonnostně i hodnotově opravdu přiblížil k EU. Petráček současně přiznal, že EU také nemá prostředky, vůli ani mandát od voličů na to, aby zabránil možné přeorientaci Ukrajiny opět na Východ.

V závěru Petráček připouští, že v Rize nikdo neříkal, že si Západ musí udobřit Moskvu. „Ale tím, že agenda Východního partnerství zůstala u bezvízového styku s Ukrajinou a Gruzií, se zájem o udobření Moskvy projevil nepřímo,“ píše komentátor s tím, že někteří politici jako právě Merkelová smír podmiňují účinnou změnou chování Ruska. „A jsou politici, třeba prezident Zeman, kteří ho nepodmiňují vůbec ničím. Uvidíme, která varianta převáží,“ uzavírá svůj komentář Zbyněk Petráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…