Merkelová, ty jsi jen loutka USA! zahřmělo na kancléřku. Je to vážné

14.08.2017 10:52

Kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová se stane jen loutkou v rukou Donalda Trumpa, zahřmělo z německé sociální demokracie. Pokud kancléřka hodlá přistoupit na požadavek Washingtonu a vydávat dvě procenta HDP na obranu, ubudou finanční prostředky na sociální politiku. Německá sociální demokracie prý něco takového nepřipustí.

Merkelová, ty jsi jen loutka USA! zahřmělo na kancléřku. Je to vážné
Foto: SPD
Popisek: Sozialdemokratische Partei Deutschlands

Německý ministr zahraničí a německý sociální demokrat Sigmar Gabriel tvrdí, že se kancléřka Angela Merkelová stává jen loutkou v rukou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Co dovedlo Gabriela k vyslovení takového soudu?

Pokud je kancléřka ochotná v průběhu času vydávat dvě procenta HDP na obranu, k čemuž se ostatně Spolková republika zavázala při vstupu do NATO, pak podle Gabriela přehlíží ekonomické zájmy země, protože bude méně peněz na sociální politiku. S odvoláním na další zahraniční média o tom informuje server Deutsche Welle.

Anketa

Jsou v Čechách pedofilové utlačovaní, jak tvrdí aktivistka Marie Feryna?

hlasovalo: 5545 lidí

Deník Süddeutsche Zeitung napsal, že německý ministr financí Wolfgang Schäuble plánuje v rozpočtu pro příští rok osekat rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí, a to o 258 milionů eur proti rozpočtu pro letošní rok. Ministryně práce Andrea Nahlesová z německé sociální demokracie na to okamžitě reagovala slovy, že udělá všechno proto, aby úřady práce mohly normálně fungovat.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Gabriel se postavil po bok volebního lídra SPD Martina Schulze, který do Washingtonu vzkázal, že on jako německý kancléř rozhodně tolik peněz na armádu vydávat nebude. Zářijové volby do Spolkového sněmu se prý stanou „referendem o tom, zda Německo zůstane mírovou zemí, nebo se připojí k válečnému šílenství Donalda Trumpa,“ zaznělo z úst Gabriela.

Německo teď vydává na obranu asi jedno procento HDP, takže by tyto výdaje muselo zdvojnásobit; a to je podle Gabriela něco naprosto nepřijatelného. „Pro mě je to tak velké podřízení se americkému prezidentovi, že bych ještě nedávno věřil, že něco takového není možné,“ kroutil hlavou Gabriel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…