Merkelová v novoročním projevu nepřekvapila: Uprchlíci jsou prý pro Německo šancí do budoucna

31.12.2015 6:31

Navzdory mnoha problémům představuje příchod statisíců uprchlíků pro Německo především příležitost do budoucna. V novoročním projevu, jehož znění německá média zveřejnila s předstihem, to dnes uvede německá kancléřka Angela Merkelová. Němce rovněž vyzve k soudržnosti. Německo podle ní výzvy spojené nejen s uprchlickou vlnou zvládne, neboť je to silná země.

Merkelová v novoročním projevu nepřekvapila: Uprchlíci jsou prý pro Německo šancí do budoucna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Merkelová v řeči přiznává, že integrace tolika lidí bude stát "čas, síly i peníze". "Pokud to ale vezmeme za správný konec, je dnešní velký úkol přistěhovalectví a integrace tolika lidí šancí do budoucna," stojí v textu projevu, který bude dnes v 19:15 SEČ přenášet veřejnoprávní ZDF. Je sice třeba poučit se z chyb minulosti, ale úspěšné přistěhovalectví podle Merkelové zemi vždy obohatilo - hospodářsky i společensky.

Tváří v tvář sílícím xenofobním a rasistickým náladám ve společnosti kancléřka ve zveřejněném textu projevu vyzvala obyvatele Německa, aby se nenechali rozdělit. "Je důležité, abychom nenaslouchali těm, kteří si s chladem či dokonce nenávistí v srdci chtějí uzurpovat němectví jen pro sebe a ostatní z něj chtějí vyloučit," dodala.

Stanice ZDF letos k novoročnímu proslovu kancléřky Merkelové poprvé nabídne také anglické a arabské titulky. Projev předsedkyně německé vlády si s nimi bude možné přehrát ihned po odvysílání čtvrthodinového poselství na internetové stránce veřejnoprávní televize. "Pomocí arabských a anglických titulků se chce ZDF dostat k co největšímu počtu uprchlíků," uvedla stanice. Anglickými i arabskými titulky stanice už opatřila i vánoční proslov prezidenta Joachima Gaucka.

Německo je jedním z hlavních cílových států, kam migranti během současné krize směřují. Letos jich do země podle oficiálních údajů přišlo už více než milion.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…