Město si nemá hrát na podnikatele, říká pražský kandidát Passer. A přináší návrh na organizaci dopravy

01.10.2014 9:17

Hnutí Pro Prahu, které se v nadcházejících komunálních volbách snaží dostat do zastupitelstva hlavního města, má připraven „byznys plán“, který například počítá s pronájmem jednotlivých linek městské dopravy soukromým firmám prostřednictvím internetových aukcí.

Město si nemá hrát na podnikatele, říká pražský kandidát Passer. A přináší návrh na organizaci dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj č. 16

„Privatizace linek začne zkušebně na vybraných trasách střední výnosnosti a výsledek bude pečlivě auditován. Podle něj se pak doladí podmínky aukcí u vysoce výnosných i méně výnosných linek,“ citují z dokumentu středeční Lidové noviny s tím, že jej z větší části sepsal lídr a zakladatel hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer. Ten je bratrem Radima Passera, který je většinovým vlastníkem Passerinvest Group.

List v této souvislosti zmiňuje, že v pražských kuloárech se už delší dobu uvažuje o prodeji autobusové divize pražského dopravního podniku.

Za hnutí kandidují i kontroverzní osobnosti

Hnutí Pro Prahu by podle deníku navrhovalo prodat administrativní budovy dopravního podniku, část autobusů, depo a opravárenské provozy autobusů. Ohledně činnosti městských společností Pražské služby, Technická správa komunikací či dopravní podnik by měla být provedena analýza, která by měla ukázat, zda činnost těchto firem by mohla být řešena soutěží soukromých subjektů. Tedy například úklid ulic hlavního města by místo Pražských služeb mohla zajistit firma, která by vyhrála veřejnou soutěž.

List upozorňuje na to, že za Pro Prahu kandidují některé kontroverzní osobnosti. Například Pavel Caldr z prostředí politického podnikatele Ondřeje Palounka nebo někdejší Bémův člověk Pavel Žďárský.

ČSSD ponecháme „hračky“ a ona podpoří naše zájmy

Za přirozené koaliční partnery hnutí považuje ODS, ANO a ČSSD v případě, že sociální demokraté akceptují jejich privatizační programy. Ke spolupráci s ČSSD se ve zmíněném dokumentu podle listu také píše: „Bude s nimi, doufejme, domluvitelné, že jim ponecháme některé `hračky` a oni nás za to budou podporovat v našich zájmech.“

Město by si nemělo hrát na podnikatele

List také přináší rozhovor s lídrem hnutí Zbyňkem Passerem. Odmítl, že by jeho hnutí plánovalo privatizovat městské společnosti formou prodeje, ale má jít o „outsourcing části služeb a otevření trhu“. Zároveň hnutí zvažuje dlouhodobé pronájmy části servisního zázemí pro tyto outsourcované služby. Tlak na zrušení městských akciových společností vysvětluje tím, že byly cílem obrovského tunelování ze strany právě vládnoucích politických stran. „Čím méně městských firem, tím menší prostor pro korupci. Město by si nemělo hrát na podnikatele,“ uvedl Passer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…