Metnar hájil nákup radarů: Vše bylo v pořádku. Jedinou chybou byl špatný odhad ceny

30.01.2020 15:54

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na brífinku k pořízení nových pasivních sledovacích systémů VERA-NG zopakoval, že zakázka je v pořádku. „Na nákupu se jednohlasně shodlo kolegium ministra, složené i z vedoucích funkcionářů vojenské policie a vojenského zpravodajství,“ prohlásil Metnar a dodal, že po zveřejnění spekulací v médiích pověřil oddělení dohledu nad veřejnými zakázkami, aby proces nákupu prověřilo. „Kontrola žádné pochybení nezjistila a cena je podle odboru v místě a čase obvyklá,“ sdělil ministr.

Metnar hájil nákup radarů: Vše bylo v pořádku. Jedinou chybou byl špatný odhad ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Spekulace se objevily před dvěma týdny, kdy vyšlo najevo, že nákup nejmodernějších systémů od společnosti ERA vyjde na trojnásobek ceny, za kterou od stejné společnosti kupovala radary Severoatlantická aliance v roce 2014.  I podle mnoha odborníků je cena za radary příliš vysoká.

Ministr obrany Lubomír Metnar ale trvá na správnosti a průhlednosti celé zakázky. „Již dva týdny se objevují informace a spekulace o této zakázce, ve většině případů se ale jedná o nepodložené a manipulativní informace. Proto chci na této tiskové konferenci vše uvést na pravou míru a některé ty informace vyvrátit,“ zahájil Metnar.

Se zakázkou byla dle jeho slov dobře obeznámena vláda i ministerstvo financí, navíc byl vysoutěžen ústav kvalifikovaný pro znaleckou činnost CTEAK, který zpracoval nezávislý posudek, podle kterého je cena v čase a místě obvyklá a nespekulativní.

„Kolegium ministra se shodlo na zakázce a po vyjednávání s firmou ERA i na nákupu radarů v ceně 1,4 miliardy bez DPH a to jednohlasně, nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti. Součástí tohoto kolegia jsou i vedoucí funkcionáře vojenské policie a vojenského zpravodajství. Kdyby měli o nákupu jakékoli pochybnosti, jistě by je v rámci interního procesu uplatnili,“ uvedl Metnar.

Uznal, že ze strany resortu došlo pouze k jedinému pochybení. „To jsme ale opakovaně přiznali. Předpokládaná hodnota zakázky 645 milionů korun, kterou jsme předložili loni v únoru, vyplývala z průzkumu trhu, který proběhl v roce 2015 a vycházel z ocenění systému bez mnoha funkcionalit, které budou dodány. Toto byla jediná chyba v celém projektu a již jsem učinil opatření, aby se neopakovala,“ prohlásil ministr obrany.

Poté reagoval na srovnávání systému VERA NG se starším systémem, který pořídilo NATO. „Srovnání je zavádějící, my totiž pořizujeme lepší systém, ve skutečnosti nejlepší systém, který je v současnosti k dispozici. Naši vojáci si to zaslouží, protože v rámci EU a svých zahraničních misích patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným,“ má jasno Metnar, proč je zakázka tak drahá.

„Mezi oběma systémy jsou podstatné rozdíly v parametrech a složení. Náš systém je mobilní, bojově nasaditelný, s kompletním zjišťováním pozemních, vzdušných a námořních cílů, zatímco NATO pořídilo systém bez balistiky a na zjišťování pouze vzdušných cílů,“ vysvětloval Metnar.

Na závěr konference uvedl, že i po vzniku spekulací se žádné chyby v zakázce nenašly. „Po spekulacích v médiích jsem nechal vše prověřit oddělením dohledu nad veřejnými zakázkami, který spadá pod legislativní a právní odbor. Kontrola žádné pochybení nezjistila a cena je podle odboru v místě a čase obvyklá,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…