Metnar odsoudil útok ve Francii, stupeň ohrožení zvyšovat nebude

23.03.2018 16:20

Ministr vnitra Lubomír Metnar odsoudil útok na jihu Francie, při kterém zřejmě zemřeli dva lidé. Novinářům to řekl po jednání s eurokomisařem pro vnitro Julianem Kingem. Dodal, že bezpečnostní stupeň ohrožení terorismem v Česku se zvyšovat nebude, policie ale podle něj přijme bezpečnostní opatření, která budou souviset i s blížícími se velikonočními svátky. V Česku už dva roky trvá první stupeň ohrožení terorismem, tedy zvýšená bdělost.

Metnar odsoudil útok ve Francii, stupeň ohrožení zvyšovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

„Dovolte mi, abych jednoznačně odsoudil útoky, ke kterým došlo ve Francii. Chci vyjádřit plnou podporu francouzské straně, aby se toto co nejdříve vyšetřilo a pozůstalým rodinám obětí chci vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast. Jsou to neakceptovatelné a bezprecedentní útoky, které poškozují nejen Evropskou unii, ale celý bezpečnostní systém,“ řekl Metnar. Policie podle něj přijme odpovídající bezpečnostní opatření nejen jako reakci na události ve Francii, ale také v souvislosti s velikonočními svátky.

Policie dnes uvedla, že kvůli Velikonocům v nadcházejícím týdnu zvýší dohled na veřejných místech a na silnicích. Ode dneška do Velikonočního pondělí budou sloužit proti běžnému stavu stovky policistů navíc. Stejně jako během vánočního období budou v ulicích i policisté s dlouhými zbraněmi, na některých místech už byly rozmístěny betonové zátarasy, třeba v okolí velikonočních trhů. Na silnicích se chystají dopravně bezpečnostní akce.

Jeden či dva lidé podle francouzských médií přišli dnes o život v Trèbes na jihu Francie, kde muž hlásící se k teroristické organizaci Islámský stát, ozbrojený i granáty, zajal v supermarketu několik rukojmích. Ještě dříve z auta postřelil jednoho ze skupiny čtyř členů pohotovostní policejní jednotky CRS v Carcassonne, než prchl k Trèbes, kde v místním supermarketu řetězce Super U údajně zabil jednoho muže a vážně zranil další osobu, která zůstala ležet na zemi a její stav nebylo možné ověřit; starosta obce již před novináři hovořil o dvou obětech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…