Metnarův náměstek udělal miliardový průšvih s radary. Odešel s milionovým odstupným a teď je prý zase zpátky

11.05.2020 20:15

Náměstek ministra obrany Filip Říha v půli února odešel z resortu obrany, neboť se na něj snesla kritika za nákup pasivních sledovacích systémů. Ze dne na den takřka zdvojnásobil odhadovanou cenu sledovacích zařízení, které měla armáda koupit. Po rezignaci dostal odchodné ve výši minimálně milion korun. A teď už zase pracuje pro ministra obrany za hnutí ANO Lubomíra Metnara. S informací přišel Deník N.

Metnarův náměstek udělal miliardový průšvih s radary. Odešel s milionovým odstupným a teď je prý zase zpátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Filip Říha v druhé polovině února tohoto roku opustil post náměstka pro vyzbrojování. Pod palbou kritiky se ocitl poté, co jeden den dával poslancům k dispozici materiály, podle nichž měl nákup nových radarů a rušiček vyjít na necelou miliardu, ale o den později už spolu s kolegy počítal, že to bude téměř dvojnásobek. Říhu za to kritizoval i premiér Babiš.

Stát měl za sledovací zařízení zaplatit asi 800 milionů, ale nakonec vyplatil 1,5 miliardy.

V únoru dostal odchodné ve výši minimálně milion korun, neboť také musel podepsat konkurenční doložku, že nebude pracovat pro konkurenci. Odchodné činilo jeden roční plat náměstka, který se pohybuje v Intervalu asi 1,2 až 1,5 milionu korun.  Ministerstvo tvrdí, že žádné další náklady s opětovným přijetím Říhy státu nevznikly, protože Říha se nevrátil na svůj původní post, ale na pozici právníka, jak uvádí na svém webu Deník N.

„Pan Říha je kvalitní právník s praxí, kterých je v dnešní době nedostatek. Suma sumárum – žádné finanční výdaje navíc s jeho nástupem nevznikly. Konkurenční doložka by byla platná a my bychom ji platili, ať by pracoval kdekoliv jinde. A na kabinet bychom museli shánět a platit právníka tak jako tak,“ poznamenal k tomu ministr Metnar.

Odborník na pracovní právo Christian Choděra v tom nevidí problém, protože Říha se nevrátil na svou původní pozici. Problém by nastaly ve chvíli, kdyby ministerstvo vyplatilo Říhovi odchodné spojené s konkurenční doložkou a krátce na to by se vrátil na tutéž náměstkovskou pozici. Pak by vyplacení odchodného podle právníka postrádalo smysl.

Doporučil však také, aby se ministerstvo jako zaměstnavatel dohodlo s Říhou na zrušení vyplacení odchodného, i když zákon nic takového nenařizuje.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…