Metro D už stálo 427 milionů. Přitom se ani nezačalo stavět

23.07.2012 21:20

Přestože se ještě vůbec nezačala stavět nová trasa metra D, pražský dopravní podnik (DPP) již zaplatil za přípravné práce 427 milionů korun. Vyplývá to z nových údajů, které před několika týdny projednalo představenstvo i dozorčí rada DPP.

Metro D už stálo 427 milionů. Přitom se ani nezačalo stavět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak metra projíždějící stanicí

Vedení dopravního podniku a pražského magistrátu navíc odhaduje, že do konce roku 2013 uhradí za přípravy před samotnou stavbou dalších 95 milionů korun. Výstavba metra D má podle nejnovějších odhadů stát 25 miliard korun. Část peněz by měla jít z evropských fondů.

Jinak a levněji

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) přitom ještě na konci roku 2011 uvedl, že se stavba nezahájí. Teď ale mluví jinak. "Změnili jsme názor, protože jsme zjistili, že se to dá udělat jinak a levněji," řekl serveru Aktuálně.cz Svoboda.

Podle návrhu, který pro Prahu vypracoval Metroprojekt, by mohlo být metro nejprve vystavěno od stanice Pankrác na jih jako větev současné trasy C. Výstavba by díky tomu měla být o deset miliard korun levnější. Největší část peněz, které přípravné práce spolykaly, dostala právě společnost Metroprojekt. Ta připravila nejen za 339 milionů vlastní projekt, ale i koncesní projekt, který vyšel na 50 milionů korun.

Kromě zmíněné firmy se na něm podílela i advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges, jejímž jednatelem je Karel Muzikář (mimo jiné i externí právní poradce prezidenta Václava Klause) a také kancelář Jansta, Kostka spol. (advokát Miroslav Jansta je lobbistou blízkým ČSSD, nyní i šéf ČSTV). Nadto DPP zaplatil několika společnostem za studie a poradenské služby. Celkově se jedná o částku 38 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…